sobota 27. apríla 2024

Návod na to, ako si privodiť depresiu zo života v 21. storočí

 

Na knižný debut Kleopatra a Frankenstein (ktorý vraj v roku 2022 vyvolal senzáciu ihneď po vydaní) od americkej autorky Coco Mellors som bola dosť zvedavá a začítavala som sa do neho s veľkými očakávaniami. Pred pár mesiacmi sa totiž na mnohých knižných účtoch objavovali fotky práve s touto knihou a aj keď nerada siaham po aktuálne "obletovaných" dielach, pri tomto som urobila výnimku. Malo totiž ísť o niečo "bombastické" a "nadčasové".

Príbeh dvoch hlavných hrdinov, ktorých mená sú už z názvu jasné, sa odohráva v New Yorku, v meste, ktoré (vraj) plní sny. Cleo ako mladá, nádejná umelkyňa túži po presadení sa a usadení sa v tomto meste (kde nikto nikdy nespí? možno vplyvom kokaínu...). Frank má na rozdiel od nej rozbehnutý biznis a žije si tzv. luxusným životom, pričom holduje mnohým závislostiam, pretože nie je schopný vyrovnať sa so svojím nešťastným detstvom. Obaja sa do seba doslova prepletú počas silvestrovskej noci a odvtedy... to s nimi pôjde dolu z kopca.

pondelok 15. apríla 2024

Intenzívne čítanie historickej romance Vášnivá milenka

 

Intenzívne čítanie historickej romance Vášnivá milenka z pera populárnej americkej spisovateľky Tracy Anne Warrenovej zavedie čitateľa do prostredia londýnskej smotánky, v ktorej vie každý o každom všetko a kde sa navonok netolerujú mravné prešľapy a nedodržiavanie etikety. 

Medzi arogantným a charizmatickým Anthonym Blackom a nevinnou kráskou Gabriellou to iskrí od prvých kapitol. Ku koncu ich vášnivý vzťah nemôže nechať chladným ani jednu čitateľku. Táto kniha obsahuje všetko, čo by mal dobrý a kvalitný historický román obsahovať - vášeň, zradu, temperamentné a emocionálne nuansy, rozchody a aféry, nápadité dejové zvraty a výrazné charaktery.

Zaujímavosťou je, že autorkine postavy doslova cestujú z románu do románu, vyvíjajú sa a rozvíjajú svoje svety. 
Životným mottom spisovateľky je „Nikdy sa nevzdávaj“, čo sa odráža i v správaní jednotlivých postáv.

sobota 9. marca 2024

Tam, kde pršia hviezdy

 


Vždy
zamrazí ma,
keď sa na teba dívam.
V tvojich očiach vidím
skvieť sa všetky okruhy
Danteho pekla.

Občas vnímam ťa srdcom,
ale často si pre mňa
nikdy nekončiacou záhadou.

utorok 6. februára 2024

Oscar Wilde - Apológia

 


To z tvojej vôle mám dnes voskovieť
a za istý šat zlatý vymeniť,
pre tvoju radosť spriadať z bôľov sieť,
čo strateným dňom je jej každá niť?

To z tvojej vôle - láska hrejivá -
mi duša znáša ťažké príkorie
a spoločne s ňou navždy prebýva
už večný plameň, červ, čo nezomrie?

sobota 27. januára 2024

Mona Kasten - Osamelé srdce

 

Nemecká autorka Mona Kasten si získala moju čitateľskú pozornosť už pri niektorých dieloch z jej predošlej série Again. Osamelé srdce je prvým dielom novej romantickej série (ďalší diel má vyjsť v apríli), v ktorej nechýbajú rôzne formy závislostí, nespracované traumy, depresie a problémy s úzkosťou, panickými atakmi. 

Hlavnými hrdinami sú Rosie a Beast. 
Rosie pracuje v internetovom rádiu, ktoré je jej osobným projektom. Pravidelne v ňom vedie rozhovory so známymi hudobníkmi a jedného dňa sa jej má splniť sen. 
Do štúdia prijme pozvanie známa kapela Scarlet Luck. Jeden z jej členov, Beast, má však problémy s panickými atakmi a neznesie akýkoľvek dotyk, prejavy náklonnosti a od každého si udržiava emocionálny odstup. 

piatok 22. decembra 2023

Sasková - Unesená, čítanie na zbavenie sa predvianočnej depky

 

Uvedomila som si, že tento rok som dávala šancu a siahala po knižkách hlavne od slovenských autoriek/-ov (a väčšinou som z ich diel nebola vôbec sklamaná). Lucia Sasková bola jedna z prvých slovenských autoriek, od ktorej kníh som sa stala postupne závislou a vždy, keď jej vyšla ďalšia, veľmi som sa potešila. 

V diele Unesená  hlavná hrdinka stratí oboch rodičov a z jedného dňa na druhý sa jej obráti celý život naruby. Na svadbe svojej sesternice sa zoznámi s charizmatickým, tajuplným Dávidom, ktorý nemá žiadne sociálne siete a je veľkým samotárom. Z ťaživej reality sa odrazu spolu s ním prenesie do podsvetia, kde platia celkom iné pravidlá.

nedeľa 3. decembra 2023

Freida McFadden - Pomocníčka

 

Zbožňujem psychologické trilery a po dlhšom čase sa mi dostal do rúk opäť jeden z kvalitnejších knižných psychotrilerov, ktorý som zhltla skoro za jeden deň. 
Autorka Freida McFadden sa zameriava na písanie kníh tohto žánru a jej prvotina Pomocníčka sa stala svetovým bestsellerom.

Kapitoly sú krátke a čítajú sa ako keby samé. Príbeh je rozdelený do troch častí a je prerozprávaný hlavne z pohľadu pomocníčky v domácnosti Millie, ale aj jej zamestnávateľky Niny, ktorá žije v luxusnom svete spolu so svojím manželom Andrewom a malou dcérou Ceceliou.