utorok 26. novembra 2019

Annabel Pitcher - Strieborný lev na oblohe

 
Strieborný lev na oblohe je zdanlivo útla knižka od autorky Kečupových oblakov Annabel Pitcher. Toto jej v poradí druhé dielo sa mi páčilo o niečo viac. Oveľa viac ma totiž dojalo a párkrát som sa pri ňom aj zasmiala, a to je u mňa v rámci knižných diel vzácnosť. 
Aj keď sa môže toto dielo na prvý pohľad zdať ako "detské" či určené skôr pre mládež, opak je pravdou. Myslím si, že dospelí čitatelia väčšmi ocenia hlbokú myšlienku straty a odvahy podanú naoko nevinne pohľadom detského rozprávača. 


V skratke ide o rodinnú drámu. Jamie sa spolu s otcom, staršou sestrou Jasmine a najmilším kocúrom Rogerom presťahuje z Londýna do pokojnejšieho vidieka obklopeného horami a väčším tichom. Po smrti sestry Rose, Jasmininho dvojčaťa, od nich mama po piatich rokoch odišla. Našla si iného muža a o rodinu sa viac nezaujímala. Rose sa stala obeťou teroristického útoku. Odvtedy ich otec začal utápať svoj žiaľ v alkohole. Rosine pozostatky odložil na kozubovú rímsu v novom dome. 

Jamie sa snaží uchopiť novú situáciu po svojom. Verí, že sa k nim mama jedného dňa opäť vráti. Zbožňuje svoju sestru s ružovými vlasmi, dennodenne sa prihovára svojmu kocúrovi Rogerovi a všetko s ním zdieľa. V škole si nájde novú kamarátku Sunyu, avšak má to jeden veľký háčik - je moslimka. A jeho otec neznáša moslimov. K tomu všetkému sa Jasmine bláznivo zamiluje do zelenovlasého Lea, punkáča dušom i srdcom.
Jamie sa jedného dňa rozhodne prilákať maminu i otcovu pozornosť tým, že seba i Jas prihlási do talentovej súťaže. Jas vždy vedela nádherne spievať a dúfa, že keď rodičia uvidia jej spevácky a jeho tanečný talent, dajú sa znovu dokopy...  


Strieborný lev na oblohe je nádherným, dojímavým dielom nielen o sile priateľstva. Perfektne ukazuje, ako sa na ťažkú zložitú situáciu v rodine pozerá dieťa, konkrétne desaťročný chlapec. Autorka tu rieši mix vážnych tém, ako oddelenie detí od matky, smrť sestry, otcove xenofóbne myšlienky a alkoholizmus, sestrine úteky zo školy a nechuť do jedla, šikanu v škole... Je toho naozaj dosť. O to väčšmi je toto dielo silným a nesmierne dramatickým čítaním. Myslím si, že keby príbeh nerozprával malý chlapec, pôsobilo by na čitateľa veľmi depresívne. Jeho optimistické myšlienky (nielen) o superhrdinoch a ustavične vtipné nadľahčovanie zložitých situácií dodávali dielu humorný nádych. Takže aj keď boli dané situácie dramatické, v závere sa udialo alebo povedalo opäť niečo vtipné, čo odľahčilo situáciu.

Najviac som si zamilovala punkáčsku dvojicu Jas a Lea. Keď sa objavili na scéne, tak som sa vždy nesmierne bavila a užívala si ich skrývanie sa pred otcom a vášnivé objatia. Takisto ma veľmi bavilo postupné Jamieho spriatelenie sa so Sunyou.
Pre mňa sa najdojímavejšia časť knižky skrývala v závere, ktorú ani nebudem nejako bližšie komentovať. 
No a iritujúci vrchol u mňa predstavovala postava ich matky. A to taktiež nebudem ďalej komentovať...  


V závere možno len konštatovať, že knižka sa číta veľmi rýchlo a najviac sa mi na nej páčil ten kontrast toľkých vážnych tém, ktoré boli podávané nevinnou, neskazenou dušou detského rozprávača. Ako je už u autorky známe, jej knižky sú prekrásne graficky spracované, a to je v tomto prípade už len pomyselnou čerešničkou na torte.

🌟🌟🌟🌟🌟 5/5 
  
  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára