nedeľa 3. novembra 2019

Strašidelné príbehy na dlhé zimné večery (časť prvá)


Počas obdobia jesene väčšmi vyhľadávam temné detektívne alebo strašidelné hororové príbehy, ktoré mi ostanú rezonovať v mysli ešte dlho po ich prečítaní. Ak patríte ku knihomoľom s podobnými "chuťami", tieto knižné tipy sú pre Vás:


Exorcismus mé nejlepší kamarádky Exorcismus mé nejlepší kamarádky (Grady Hendrix)

Knižka o sile priateľstva okorenená hororovými prvkami, ktoré však nevstupujú príliš do popredia a tak sa starším čitateľom môže stať, že v polovici prečítaného príbehu ustrnú v takom pomyselne divnom vákuu znechutenia, pretože sa im nedostalo požadovaného hororového príbehu typu Vymítač ďábla a pod.. Táto knižka je totiž trochu z iného súdka a myslím si, že najviac by zaúčinkovala u čitateľa vo vekovom rozpätí 14 - 18 rokov. No napriek tomu si ju môže dostatočne vychutnať aj starší jedinec. 
Čitateľ tu sleduje príbeh priateľstva dvoch od detstva nerozlučných priateliek Gretchen a Abby, ktorých jedného dňa rozdelí silnejšia moc. Gretchen sa stratí v lese počas jednej divokej, neviazanej babskej jazdy, a keď ju Abby so svojimi ďalšími dvoma kamarátkami nájde nahú a vystrašenú, už to viac nie je tá Gretchen, ktorú tak veľmi mala rada. 
Príbeh sa odohráva na konci 80. rokov a celkový design obálky, prebalu, dosiek a jeho vyrozprávania je nesmierne pútavý a esteticky dokonale prepracovaný. Ak však očakávate horor, po ktorom sa budete ísť báť spať, tu sa ho nedočkáte...

  Niet úniku Niet úniku (Taylor Adams)

Americký autor Taylor Adams je pôvodne scenárista, režisér a čitateľ to to pri tomto titule môže dosť pocítiť. Celá knižka totiž plynie šialene rýchlym, dynamickým tempom a pôsobí ako mrazivý filmový trhák s akčnými a trilerovými prvkami. 
Celý príbeh sa odohrá počas jednej mrazivej noci. Mladá študentka Darby cestuje za svojou ťažko chorou matkou počas snehovej búrky. Je nútená zastaviť na neďalekom odpočívadle, pretože cesta začne byť neprejazdnou. Narazí tam na ďalších štyroch ľudí. Na prvý pohľad vyzerajú neškodne, aj keď z dvoch mladých chalanov má čudný pocit. Keď sa vydá von hľadať mobilný signál, prejde popri ich dodávke a v okne zbadá detskú ruku. Je možné, že sa ocitla uprostred snežnej búrky v spoločnosti chladnokrvných únoscov? A ako bude teraz pokračovať?
Ak hľadáte tzv. knižnú jednohubku, od ktorej sa nebudete vedieť odtrhnúť, rozhodne siahnite po tejto knižke. Záver nečakane prekvapí...

  Oblek mŕtveho Oblek mŕtveho (Joe Hill)

Po tomto titule siahnem rada vždy, keď pocítim nostalgickú chvíľu. Joe Hill je rozhodne skvelou voľbou pre fanúšikov Stephena Kinga (v otcových šľapajách ide vskutku na výbornú). Ide o typicky strašidelný, hororový príbeh s mysterióznymi prvkami. Hlavným hrdinom príbehu je rozmaznaná rocková hviezda, ktorá jedného dňa objaví v dome oblek po mŕtvom mužovi. Vysvitne, že je to predmet, na ktorý je naviazaný jeho duch a rozhodne nie je priateľský. Komu a čomu sa chce prostredníctvom neho pomstiť?
Slovenská verzia obálky je viac než strašná, ale pri tejto knižke platí staré dobré pravidlo "netreba súdiť knižku podľa obalu" (aj keby si kvalita príbehu zaslúžila krajšie spracovanie prebalu).

 Šeptající dívka Šeptající dívka (Marko Hautala)

Marko Hautala je takpovediac fínskou verziou Stephena Kinga. Toto dielo je nesmierne kvalitným hororovým dielom a obsahuje temer všetko, čo očakávam od dobre napísaného hororu. Predstavivosť čitateľa pri tejto knihe bude pracovať na plné obrátky a tajomné "šeptajúce dievča" ho bude desiť (nielen) po nociach. Avšak, myslím si, že knižku neocenia čitatelia, ktorí potrebujú mať všetko ozrejmené a vysvetlené.
Jedna z hlavných postáv, psychológ Anton Rajamaa sa už dlhé roky nestýka so svojou dcérou Idou. Jeho kolega je brutálne zavraždený a zanechá po sebe zložku o Ide. Vydá sa teda po jej stopách do zapadnutého mestečka. To miesto je akoby prekliate, vznáša sa nad ním krvavá legenda o šeptajúcom dievčati, ktorého šepot ľudí doháňa k šialenstvu a túžia sa zabiť. 

Dlouhý pochod Dlouhý pochod (Stephen King)

Prvú časť tohto článku o strašidelných príbehoch uzatvára, ako inak, Stephen King, (nielen môj) kráľ hororov. Spomedzi jeho mnohých brilantných diel som sa rozhodla vybrať Dlouhý pochod, pretože si na neho robím taktiež zálusk. Nedávno vyšiel v reedícii, takže si ho konečne budem môcť zadovážiť. King príbeh napísal ešte pod pseudonymom Richard Bachman, jedná sa o "starú dobrú Kingovku". Dlhý pochod je názov súťaže, v ktorej sa sto mladých chalanov rozhodne vydať na dlhú strastiplnú cestu plnú prekážok. Súťaž má jednoduché pravidlá - nikto sa nesmie zastaviť, spomaliť chôdzu či sa odchýliť z vytýčenej trasy. Ak niekto dostane tri napomenutia, čaká ho smrť. Zvíťazí ten, kto z celej stovky vydrží najdlhšie.
Čitateľa pri tejto knižke čaká riadna porcia napätia a hrôzy, ako sa od Kinga patrí... 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára