streda 24. apríla 2019

Celeste Ng - Stačí škrtnúť zápalkou


Stačí škrtnúť zápalkou je spoločenský román, ktorý skúma silu priateľstva, rasovú problematiku, morálku u rôznych vrstiev obyvateľov mestečka Shaker Heights, no najmä hľadá odpoveď na pomyselnú otázku, v čom možno nájsť šťastie - v bohatstve alebo v chudobe; u presne nalinajkovanej, tzv. dokonalej rodiny alebo u rodiny, ktorá sa neustále sťahuje a žije zo dňa na deň?

V zdanlivo pokojnom predmestí Shaker Heights všetko plynie harmonickým tempom. Presne tak, ako má byť. Všetky rodiny sú úspešné, deti chodia do najlepších škôl, rodičia zarábajú veľké peniaze. Domy sú postavené v rovnakom štýle, majú rovnakú farbu a všetko sa robí podľa šablóny, či už ide o sekanie trávnika alebo o vynášanie odpadkov. Avšak, nič nie je natoľko dokonalé, ako sa zdá. Vo vnútri zdanlivo bezchybných domácností má každý svoje tajomstvá a problémy, o ktorých by sa na verejnosti nemalo hovoriť...


Rodina Richardsonovcov, okolo ktorých sa točí celý dej knižky, je bohatá a navonok celkom šťastná. Matka Elena má štyri deti - svojskú a rozmaznanú Lexie, záletníka Tripa, rebelku Izzy a intelektuála Moodyho. Živí sa písaním článkov do miestnych novín, zatiaľ čo jej manžel je úspešným advokátom. 

Keďže si to môžu dovoliť, prenajímajú dom neďaleko nich - spodná časť slúži ako priestor na bývanie dobroprajného a bezproblémového školníka, no horná časť veľkého domu neustále mení nájomníkov. Tentoraz sa tam prisťahuje umelkyňa, fotografka Mia Warren s dcérou Pearl. Očividne nezapadajú do vzorca úspešných, šablónovitých ľudí, ktorí obývajú predmestie. 
Čoskoro sa s Pearl spriatelí Elenin najmladší syn Moody. Elena vidí, že sú chudobnejší než väčšina, a tak Mii ponúkne extra prácu navyše, aby si lepšie zarobila popri fotení - ponúkne jej miesto upratovačky v jej dome. 

Izzy, ako jediná z celej uhladenej rodiny Richardsonovcov, neznáša celé Shaker Heights, neznáša svoju rodinu i školu. Všade vidí pokrytectvo, pretvárku, intrigy... U Mii nájde útočisko, neskôr ju začne považovať za mamu viac než svoju vlastnú. 
Aj Lexie u Mii nájde úkryt pred vlastnou, dokonalou rodinou, najmä v čase riešenia svojho vzťahu a potratu.

V knižke sú primárne opísané životy jednotlivých členov rodiny Richardsonovcov a Mie s Pearl, nových obyvateliek predmestia. V rámci deja čitateľ nachádza mnoho diferencií, či už sa jedná v spôsobe uvažovania oboch rodín alebo ich spoločného fungovania, či spoločenského statusu. Do príbehu sa asi v polovici dostane aj Miina kamarátka z práce Bebe a táto postava a jej problém okorení celý príbeh rasovou problematikou, z ktorej výsledku som bola šokovaná (no nakoniec sa všetko na dobré obrátilo).  

Shaker Heights je natoľko (pre mňa) vyšinuté, že jeho obyvatelia dodržiavajú prísne pravidlá len preto, aby ukázali okolitému svetu, že ak je niečo robené podľa vzorca, je to tak správne a prináša to len blahobyt, spokojnosť, prosperitu a iné výhody, napr.:
  • všetci obyvatelia mali vonku len jednu schránku, jedno číslo domu, jedno svetlo, jedny vchodové dvere,
  • elektromery a garáže boli ukryté v zadnej časti domu - na príkaz mestskej rady,
  • trávnik sa musel kosiť každé dva týždne, aby tráva nepresiahla viac ako 15 cm, inak by majiteľovi prišlo oznámenie o náprave a neskôr mastná pokuta,
  • pred každým domom stál javor,
  • kontajnery sa museli nechávať za domom, aby nešpatili chodník,
  • domy mohli byť vymaľované len určitým odtieňom hnedej, machovozelenej či bridlicovomodrej,
  • ich hlavným mottom bolo: Väčšina komunít vznikne náhodou, tie najlepšie sú naplánované. Vtedy sa dá vyhnúť škaredosti a nepríjemnosti... 


Osobné dojmy

Knižka sa mi zapísala pod kožu. Čítala sa mi nesmierne ľahko a chytila ma hneď od začiatku. Je pútavá a na mnohých miestach šokujúco prekvapivá. Pripomínala mi hlavnou myšlienkou Stepfordské paničky či Americkú krásu.    

Najviac sa mi páčili postavy Izzy a Mia s Pearl, aj keď Pearl mi prišla vo viacerých situáciách až moc nenápadne a mdlo. Pearlin vzťah s Tripom ma neskutočne bavil a fandila som im, aj keď to napokon dopadlo, ako to dopadlo... Fotografické umenie Mii by som si najradšej pozrela naživo! Jej koláže a myšlienkové pochody ma fascinovali počas celého príbehu...
A najkrajšia časť z celej knižky pre mňa predstavovala rozprávanie o Miinom živote, prečo sa stala umelkyňou, aká strastiplná cesta k tomu viedla, ako a kedy počala Pearl a prečo sa obe stali tzv. kočovníčkami.
A čo ma iritovalo? Samozrejme prostoduchosť Richardsonovcov, najmä matky Eleny, celá idea šablónovitého predmestia a tiež výsledok súdneho sporu.

Celý život si uvedomovala, že vášeň, tak ako oheň, je nebezpečná záležitosť. Veľmi ľahko sa vymkne spod kontroly. Vyšplhá sa po múroch a preskočí priekopy. Iskry skáču ako blchy a rýchlo sa šíria; vánok môže odniesť uhlíky aj celé kilometre. Je lepšie mať tú iskru pod kontrolou a opatrne ju odovzdávať z generácie na generáciu. Alebo ju starostlivo opatrovať ako večný plamienok - pripomienku svetla a dobroty, ktorá nikdy nič nevznieti, nemôže podpáliť. Starostlivo ju kontrolovať. Udomácniť ju, aby bola v zajatí šťastná. Dôležité je vyhnúť sa vzplanutiu.
Knižka je, jednoducho, úžasná. Myslím si, že by si ju mal prečítať každý. Je zábavná, miestami smutná, núti čitateľa zamyslieť sa nad rôznymi otázkami a nepriamo ho tým núti prikloniť sa na nejakú stranu (narážam napr. na súdny spor, ktorý sa dotýkal Bebe alebo Lexiin potrat), čím sa môže dozvedieť o sebe viac. 


Príbeh gradoval, emócie vrcholili a záverečné Izzino gesto bolo na mieste. Fandila som jej, pre mňa z toho vyšla ako najväčšia hrdinka!

Teraz sa Izzy pokúšala predstaviť si, že sa vráti k životu, aký žila predtým v ich krásnom, dokonale usporiadanom, výstavne zariadenom dome, pred ktorým bol vždy pokosený trávnik, opadané lístie odhrabané a nikde na dohľad nijaký odpad. K životu v ich bezchybne usporiadanej štvrti, kde na každom trávniku rástol strom, ulice sa tak kľukatili, aby nikto nemohol ísť rýchlo, a každý dom harmonicky ladil so susedným. K životu v ich krásnom, perfektne usporiadanom meste, kde všetci spolu dobre vychádzali a všetko muselo byť navonok úžasné a výnimočné, nech panoval vnútri akýkoľvek chaos. Nemôže predstierať, že sa nič nestalo...

Knižku by som si prečítala aj viackrát, a to už je čo povedať, pretože takýchto diel nemám veľa vo svojom rebríčku. ♥

A perlička na záver - podľa knižky má vyjsť miniséria, v hlavnej úlohe s Reese Witherspoon a Kerry Washington. :-) 

🌟🌟🌟🌟🌟 5/5 

LadyNostalgia

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára