utorok 4. júna 2019

Mojich päť knižných prírastkov klasiky, ktorú sa oplatí prečítať


Klasika ma nikdy neomrzí, či už v hudobnej, módnej alebo v neposlednom rade v knižnej podobe. Čím ďalej, tým viac si vďaka nej uvedomujem, že moju dušu napĺňa istým pokojom, harmóniou a radosťou. Vec, ktorá dýcha históriou, je, bezpochyby, skvelou vecou. 
Čo sa týka knižnej klasiky, mnohí o nej hovoria, ale, bohužiaľ, nečítajú ju. Myslím si, že za to v mnohých smeroch môže nesprávne nastavený školský systém (no túto tému tu nejdem rozoberať). Vždy si rada doplním svoju zbierku (kvalitnej) klasiky (ktorá tak úžasne vonia!). A tu je mojich päť najnovších prírastkov, ktoré som si zadovážila v antikvariátoch a ktoré mi aktuálne robia radosť:


Thomas Hardy - Ďaleko od hlučného davu


Thomas Hardy patril k popredným spisovateľom anglickej literatúry na sklonku 19. storočia. Bol považovaný za majstra realistického románu. Príbeh tohto románu sa odohráva na anglickom vidieku a jeho hlavnou hrdinkou je Bathseba Everdenová, mladá a krásna žena, ktorá sa ocitá medzi troma mužmi - jeden ju miluje slepo, druhý stálo a tretí, takpovediac, oslnivo. Ktorý z nich si získa jej srdce? Bathseba túži po jedinom - nájsť šťastie a naplniť svoj sen.
Hardy svoj román ladí tragicky. Ako spisovateľ viktoriánskej éry bojoval za slobodný rozvoj ľudskej osobnosti, čo pretavil do postavy Bathseby, ktorá sa stala jednou z nezabudnuteľných postáv anglickej literatúry. 
Ďaleko od hlučného davu sa dočkalo i novšieho sfilmovania s Carey Mulligan v hlavnej role.

Anne Brontë - Tajomná pani Grahamová


Menej známa predstaviteľka (opäť) anglickej literatúry, oproti jej známejším sestrám Emily a Charlotte, Anne Brontë sa snažila do svojho románu spodobiť svoje nesplnené sny o láske a o životnej plnosti a vyznala sa zo svojho postoja k mravom 19. storočia. Jej román je cennou výpoveďou o sociálnych a ľudských vzťahoch na anglickom vidieku a o citovom živote ženy jej typu.
Román Tajomná pani Grahamová vyšiel rok pred smrťou autorky. Hlavná hrdinka je od začiatku tohto viktoriánskeho románu opradená akýmsi zvláštnym tajomnom, ktoré sa odhaľuje postupne a pomaly. Akýkoľvek citový život ženy vtedajšej doby napĺňalo jedine manželstvo. Ak nebolo vydarené, žena žila dlhé roky, ak nie celý život, v nešťastí a smútku. Útek pani Grahamovej z nešťastného manželstva bol akýmsi revolučným činom v rámci 19. storočia. 
Autorka v tomto románe poukázala na zlo a neresť, nemravnosť a alkoholizmus v postave zhýralého manžela hlavnej hrdinky. Je výpoveďou o citovom živote sklamanej, smutnej ženy, ktorá zúfalo hľadala šťastie na nesprávnych miestach. 

Nathaniel Hawthorne - Šarlátové písmeno


Nathaniel Hawthorne, predstaviteľ tzv. temného romantizmu, zdôrazňoval vo svojich románoch ľudskú omylnosť a náchylnosť k sebadeštrukcii. Jeho najznámejšie dielo Šarlátové písmeno zobrazuje najprísnejšie puritánstvo v americkej kolónii. V jeho filmovom spracovaní z r. 1995 zahviezdila Demi Moore.
Dej knižky sa odohráva v 17. storočí a možno ju považovať za historický román o puritánstve. Utláčanie, cudzoložstvo, puritánstvo, ťažká a zložitá politická situácia Nového Anglicka, toto všetko a ešte viac zobrazil autor v románe, ktorého najväčší význam spočíva v skúmaní záhad a temných kútov ľudskej duše. Elementy, ktoré charakterizujú toto dielo, sú cudzoložstvo, pokrytectvo, neopätovaná láska, vášeň, žiarlivosť, pomsta i tragický záver.

Gustave Flaubert - Pani Bovaryová


Pri Pani Bovaryovej odporúčam najmä toto prekrásne vydanie, ktoré vyšlo vo vydavateľstve Tatran v r. 1976. Dej je sprevádzaný nádherným obrazovým materiálom, nehovoriac o prekrásnej obálke. ♥ Pani Bovaryovú si tak zamiluje aj ten, kto toto dielo možno niekedy dávno zavrhol a skúsi mu dať opäť šancu.
Gustave Flaubert, predstaviteľ francúzskeho kritického realizmu 19. storočia, v tomto románe zobrazil meštiacku spoločnosť žijúcu na vidieku, konkrétne osud manželstva jedného lekára. Hlavná hrdinka Emma Bovaryová je tragickou obeťou doby a spoločenského zriadenia, v ktorom žije. Je morálne poznačená kláštornou výchovou a romantickou literatúrou. Ako skutočná meštiačka túži po pohodlí a bezstarostnom živote, bohatstve, čo ju napokon vnáša do náručia smrti. Túži sa ponášať na hrdinky obľúbených romantických románov, no pritom v nej hynie každý dobrý ľudský cit. Čím vyššie sa usiluje povzniesť z bahna všedného života do sveta krásy, tým hlbšie sa ponára do kalu a špiny. Zmysel života hľadá v ľúbostných vzťahoch, ktoré robia jej život len väčšmi nezmyselnejším.



Louis Bromfield - Pani Parkingtonová


Málo známe dielo populárneho amerického spisovateľa Bromfielda, rodeného rozprávača, ktorý dokáže čitateľa strhnúť a upútať, Pani Parkingtonová je výpoveďou jednej z najmocnejších žien v celej Amerike - Susie Parkingtonovej. Jej muž hltal všetko - ženy, moc, peniaze, slávu, rešpekt, pohodlie a dosiahol všetko, čo chcel. Na sklonku života Susie na všetko spomína - čo videla, skúsila, zažila a vie, že to bol dobrý život - tým skôr si to uvedomuje, keď vidí okolo seba životné osudy svojich potomkov. Stará dáma, pani Parkingtonová, má čisté srdce, nezlomnú vôľu a odvahu, ktorá aj napriek ohromnému bohatstvu, ktoré ju obklopuje, ostáva spravodlivá a priama. Dokáže nájsť porozumenie pre všetko nové, čo k nej prichádza a je nápomocná každému vnukovi či vnučke (takú babičku by, veru, túžil mať každý - ale aby zistil/-a, aká skvelá je táto žena, musí si to prečítať!).


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára