pondelok 20. decembra 2021

Sekta - triler inšpirovaný skutočnosťou

 

Švédska autorka knihy Sekta Mariette Lindsteinová zasvätila svoj život osvete a šíreniu povedomia o nebezpečenstve siekt a kultov. Vo svojich 19 rokoch sa pridala ku scientologickej cirkvi, kde strávila skoro polovicu svojho života. V r. 2004 sa jej podarilo utiecť a svoje zážitky zo zneužívania tejto sekty spísala v trilógii Kult na ostrově mlhy. 

Hlavná hrdinka knihy Sofia Baumanová sa po úspešnom absolvovaní univerzity zúčastní prednášky hnutia ViaTerra. Ich duchovné posolstvo ju úplne očarí a vodca hnutia, prednášajúci Franz Oswald ju nesmierne priťahuje. Podľa jeho filozofie ničí ľudstvo stres, jedy v jedle a celková nerovnováha.

Hnutie ViaTerra sídli na odľahlom ostrove u švédskeho západného pobrežia a Sofia sa ho rozhodne navštíviť. Ako tak prechádza po panstve, dostane ponuku, aby zostala a pracovala pre nich. Mala by na starosti knižnicu. V lete na ostrove pôsobí všetko krajšie a jasnejšie, ale príchodom jesene sa všetko zmení spolu s oparom prvej hmly...
Rozprávanie Sofiinho autentického prežívania jednotlivých dní v danej sekte sa prelínajú s krátkymi útržkami rozprávania neznámej postavy, ktorej identita sa pred čitateľom odhaľuje postupne a nečakaným spôsobom sa odhaľuje až v úplnom závere. Najprv nemusia dávať zmysel a mňa osobne mierne iritovali, pretože odtŕhali moju pozornosť od hlavného deja, ale čím ďalej, tým viac z nich mrazí a ozrejmujú pozadie vývinu dôležitej postavy.

Na začiatku Sofia prichádza s veľkými očakávaniami a nádejou na odľahlý ostrov, do pôsobiska sekty ViaTerra, pretože po absolvovaní univerzity sa nevie nájsť - nedokáže nájsť ďalší zmysel svojho života, a k tomu všetkému si prešla ťažkým rozchodom. Po prijatí ich pracovnej ponuky sa cíti spočiatku nadšene a uchvátene, pretože všetko na ostrove je navonok dokonalé a úžasné. Mnohí ľudia síce okolo nej prejdú bez povšimnutia ako bez duše, smutní a prázdni, ale nevenuje tomu prílišnú pozornosť. Konečne sa totiž stala zodpovedným jedincom, začleneným do spoločnosti, v ktorej objavila svoj životný cieľ. Aspoň si to myslí.

Po pár týždňoch však objaví druhú tvár charizmatického a navonok kultivovaného, prekrásneho Oswalda. Začne v ňom odhaľovať tyranské, sadistické, diktátorské sklony. A netrvá dlho, kým jej spadnú ružové okuliare a odhalí sa pred ňou jadro a skutočný zmysel komunity so sektárskymi sklonmi.

Tato sekta - protože, a to je potřeba poznamenat, tento podnik naplňuje každou část definice toho slova - tvrdí, že na její činnosti není nic podivného. Přesto její poselství i metody až děsivě připomínají jiné skupiny, jež své zaměstnance a členy zneužívají. Mladí, oddaní zaměstnanci žijí v komunitě, spí ve sdílených ložnicích, vydělávají sotva několik stovek korun týdně a poslouchají Oswalda na slovo. Zdá se, že navíc učaroval i vlivné elitě naší země či našim celebritám. Mnozí z nich raději ani nevybalují kufry, jsou připravení kdykoli naskočit na vlak a vyrazit hledat uspokojení a smysl svých povrchních životů.

Všetko to, čo ju spočiatku fascinovalo, sa v konečnom dôsledku zmení na niečo temné, mrazivé a desivé. Napríklad predtým, ako mohla začať pracovať ako knihovníčka v komunite, musela splniť isté tézy. Tieto tézy boli štvorfázové a pripomínali abnormálny typ terapie: pátranie po svojom vnútornom ja, vedomosť o čerpaní energie a sily z vlastných spomienok, v neposlednom rade sedenie v úplnej tme dokým neprecitne a nenájde pravdu.

Čítanie tejto knihy je spočiatku dosť zaujímavé, ale postupne spolu s rozpadom ilúzií a ideálov hlavnej hrdinky začína byť mrazivé, hrôzyplné, odporné, devastačné a pochmúrne. A keďže ide o inšpiráciu skutočnosťou, je to o to viac ťaživé čítanie. Manipulácia s ľudskou psychikou je téma, ktorá ma asi nikdy neprestane fascinovať a zároveň desiť.

A čo je to vlastne tá scientológia?
Ide o náboženskú organizáciu, niekde označovanú len ako občianske združenie. Najväčšiu obľubu má v Amerike, kde má aj hlavné sidlo a jej členovia sú mnohé známe herečky, herci a iné "celebritky". Naopak, vo Francúzsku alebo v Grécku je jej činnosť oficiálne zakázaná. Celkovo jej pôsobenie v Európe nie je príliš priaznivo naklonené a na Slovensku by zrejme mala operovať hlavne na východe. Jej hlavnou náplňou je veda o duševnom zdraví. Zakladateľom tejto filozofie je L. Ron Hubbard, ktorý sa na začiatku milénia stal jedným z najprekladanejších autorov.

Táto (pseudo)veda kombinuje prvky z hinduizmu, buddhizmu, teizmu a kresťanstva a hlása, že človek sa skladá z 3 častí: tela, mysle a thetanu. Thetan je nesmrteľnou časťou ľudského tela a je vnímaný aj ako duša. Duše, t. j. thetani, sú obmedzované negatívnymi zážitkami zo súčasného i minulého života. Zámerom scientológie je teda odstrániť tieto obmedzenia, aby sa mohla stať z človeka plnohodnotná duchovná bytosť. Po dosiahnutí "stavu čistoty" má človek absolútnu moc nad svojím telom, ale aj okolitým priestorom, časom a energiami. 

Členovia tejto sekty odmietajú drogy a všetky omamné, návykové látky či lieky, ktoré otupujú ľudskú myseľ. Scientológovia si túžia podmaniť svet, vymámiť peniaze od čo najväčšieho počtu ľudí a všetkých odporcov umlčať. Je viac ako isté, že k podmaneniu jednotlivcov využívajú metódy tzv. brainwashingu. No a k tejto komunite sa otvorene hlásia napr. Tom Cruise alebo Nicole Kidman. 

🌟🌟🌟🌟  4/4

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára