sobota 5. marca 2022

Čarovne deviantná Záhrada umenia od Hajdukovej

 

Existuje kniha, ktorá v sebe skrýva knižné kúzlo a taktiež deviantnosť ľudského správania? Brilantnej slovenskej spisovateľke Michaele Elle Hajdukovej sa v jej najnovšom počine s názvom Záharada umenia podarilo skĺbiť vášeň ku knihám, nezlomnosť ženskej krehkej duše a beštiálnosť psychopatov. Ide o doslova hypnotizujúce, omamné čítanie, ktoré čitateľ nedokáže spustiť z rúk a na ktorého dej nevie a ani nechce prestať myslieť!

Knižné dosky, do ktorých je knižka zaodetá, je viac než dych berúca a veľmi ľahko priláka čitateľov k tomu, aby sa jej aspoň dotkol. Na pozadí príbehu sa permanentne prelína čarovný knižný svet, v ktorom majú i knihy dušu a ktoré v sebe skrývajú rôzne hrôzyplné, tajuplné, bolestivé príbehy plné sĺz, jaziev, nezahojených rán i nenaplnených lások... 
Hlavná hrdinka knižky Amelia Snowdenová odmieta ísť na univerzitu a namiesto toho vlastní kníhkupectvo. Vedie si svoj pokojný knihomoľský život až do chvíle, kedy je nútená odísť so svojím otcom do krásneho panstva, v ktorom žije charizmatický spisovateľ mysterióznych hororov Richard Rickman. Jej otec je totiž poverený rekonštrukciou jeho obrovskej knižnice a keďže má Amelia zvláštny, ojedinelý dar, jej pomoc sa mu viac než zíde. 

Onedlho je však nútený odísť späť na univerzitu a celá obnova obrovskej knižnice ostane na jej pleciach. Pomaly, ale isto zisťuje, že Rickman nie je ani zďaleka taký arogantný a egoistický, ako ho vykresľujú v novinách, a objaví i tajné zákutia jeho knižnice. Všetko sa úplne zmení, keď sa jej do rúk dostane zvláštna kniha s prázdnymi stránkami...

Každá kniha, každý zväzok má dušu.
Všetky majú v sebe dušu toho, kto ich napísal, a tiež dušu tých,
ktorí ich čítali, prežívali a snívali s nimi.
Zakaždým, keď kniha prejde do iných rúk, vždy, keď niekto spočinie
na jej stranách pohľadom, duch knihy rastie a silnie. ♥ 

Záhrada umenia je vskutku magické, kúzelné, opojné čítanie, ktoré sa len ťažko púšťa z rúk a z ktorého sveta sa len ťažko odchádza späť do šedej reality. Pasáž o živote Mary Shelley, autorky Frankensteina, ma milo prekvapil, osviežil celý dej o niečo invenčné a zahalil ho do rúška temnej romantiky. Dozvedela som sa opäť niečo viac o tejto Pani autorke a jej neľahkom živote. Tým, ktorým by táto časť knižky nestačila, určite odporúčam životopisnú drámu Mary Shelley z r. 2017, ktorej rolu skvelo zahrala Elle Fanning.

Prvá polovica knižky sa nesie v mysterióznom, tajomnom duchu a druhá polovica v sebe skrýva množstvo nečakaných zvratov, šokujúcich odhalení a celkový názov knihy dáva, konečne, zmysel a celému príbehu úplne iný rozmer. Dej, ktorý predo mňa autorka predostrela, ma kompletne odrovnal a očarená som otáčala stránku za stránkou. A čo dodať k epilógu? Tak ten je bravúrny a dych berúci... ako celá kniha! 

Najviac ma upútalo spojenie temnej minulosti s očarujúcou prítomnosťou prežívania hlavnej hrdinky Amelie, ktorá sa dokázala zbaviť ilúzií a naivity a prekonať všetky prekážky, ktoré jej život vohnal do cesty. Takisto ma fascinovala spojitosť známej autorky s jednou z postáv, tematika smrti a morbídnosti, ktorá decentne zapadla do sveta víl, umenia a krásy. 

Myslím si, že desivosť potlačených spomienok spolu s éterickosťou talentovaných postáv si podmaní nejedného čitateľa. Na túto čitateľskú jazdu by som sa niekedy vydala s chuťou ešte raz!

🌟🌟🌟🌟🌟 5/5

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára