nedeľa 13. novembra 2022

Ďalší brilantný psychotriler z Fitzekovho pera - Námesačný

 

Ak máte pri pohľade na obálku knihy silný, neodbytný intuitívny pocit, ktorý vám nahovára, že dané dielo bude stáť za to a následne sa tento pocit premení na skutočnosť, môžete si povedať, že ste práve prežili skvelú čitateľskú jazdu so všetkým, čo k nej patrí. A psychotriler Námesačný od brilantného Fitzeka, majstra manipulácie s mysľou čitateľa, je toho jasným dôkazom.

Jeho najnovší počin je založený na myšlienke námesačnosti a iných porúch spojenými so spánkom, akými sú spánková paralýza, bludy, stavy dezilúzie a delíria. Somnambulizmus je nepríjemná porucha spánku, kedy si spiaci jedinec neuvedomuje svoju aktivitu počas prechodu zo stavu spánku do stavu podobnému hypnóze. Počas tohto stavu môže byť jedinec sexuálne aktívny bez toho, aby si to uvedomoval, konzumovať potravu či riadiť auto. 

Ste si úplne istí tým, čo robíte počas spánku a v akom svete sa vlastne nachádzate? Viete rozlíšiť, čo je ilúzia a kde začínajú hranice reality? Fitzek čitateľa dokáže presvedčiť o tom, že nie všetko, čo sa zdá byť úplne logické a frapantné, takým v skutočnosti je...

Rovnako ako spánok aj proces prebúdzania je takmer nepreskúmaná medicínska záhada.
Aby sa mozog neprebudil na každý zvuk, zmierňuje intenzitu vonkajších stimulov, pritom sa však 
nenachádza v permanentne utlmenom stave. Niekoľkokrát za hodinu sa na nepatrný okamih
prepne do bdelého stavu. V tejto krátkej fáze vystrčí mozog svoje senzory do sveta
mimo sna ako ponorka periskop, aby skontrolovali, či by nebolo vhodnejšie
zmeniť stav vedomia napríklad preto, že spiacemu hrozí nebezpečenstvo.

Prečo rada čítam Fitzeka?

  • skoro v každom diele rozohráva manipulatívnu hru s vnímaním čitateľa,
  • dokáže budovať napätie aj na miestach, kde sa v podstate nič nedeje,
  • poukazuje na temnú stránku ľudskej duše, bez príkras,
  • zameriava sa na tabuizované témy či hrdinov, ktorí majú viac negatívnych vlastností než pozitívnych,
  • rád sa pohráva s myšlienkou o iluzórnom ponímaní reality.
Všetky tieto atribúty som vnímala počas čítania Námesačného a na konci som prežila čitateľský stav pomyselnej katarzie. V momente, keď si myslíte, že už viete, kam bude celý príbeh smerovať, tak vás Fitzek vytrhne zo stavu istoty a vtiahne vás do bludiska plného nočných môr, sadizmu a slepých uličiek plných príšer. 
Najlepšie je prečítať toto dielo na jeden záťah!

Podvedomie je ako hlboké more. Čím hlbšie človek zostúpi, tým väčšie je riziko, že ho rozdrví vlastné bremeno, a keď sa príliš rýchlo vynorí, môže mu prasknúť hlava.

Hlavný hrdina príbehu o strate sebakontroly a neschopnosti rozlišovať medzi realitou a bludmi, je Leon Nader, ktorý dlhodobo trpel na námesačnosť, kedy si nebol schopný zapamätať, čo robil počas spánku. Občas sa správal i násilnícky, a preto bol donútený absolvovať psychoterapeutickú liečbu.
Neskôr sa stal úspešným architektom a oženil sa. Lenže jeho "vyliečená" porucha sa vráti späť a nedokáže si spomenúť, kam zmizla jeho žena... a či jej niečo zlé v stave zablokovaného vedomia neurobil...

Začína sa jazda plná bludov, halucinácií a bezcieľneho blúdenia po temných zákutiach Leonovej mysle, ale i bytového komplexu, v ktorom so ženou prebýva. Postupne nachádza rôzne indície, ktoré by mu mohli pripomenúť, čo sa v skutočnosti stalo s jeho ženou Natalie, umelkyňou so záľubou v sadomasochizme. 

Nie som si istá, ako v podstate tento príbeh skončil a takéto niečo neviem povedať o každej knihe, takže tento fakt vypovedá o jeho kvalite. Fitzek ma nespočetným množstvom nečakaných zvratov zmiatol natoľko, že sa síce prikláňam k jednej variante záveru, ale sú pri ňom možné aj iné alternatívy...  
Posledná kapitola pritom vnáša do príbehu pomyselné svetlo na konci temnej priepasti, ale nič nie je také, ako sa zdá. Rovnako, ako je jedinec nútený nasadzovať masku pri spoločenských interakciách, aj Leonove reakcie sú vybičované na okraj znesiteľnosti.

🌟🌟🌟🌟🌟 5/5 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára