streda 14. augusta 2024

GERMÁNKA

 

Po mojom čitateľskom fiasku s dielom Sudička zo severu od mojej obľúbenej autorky M. E. Hajdukovej som jej opäť dala šancu, pretože nie každý literárny počin sadne každému... A Germánka mi ulahodila v každom smere! Som rada, že som na autorku nezanevrela a týmto príbehom som si iba potvrdila jej rozprávačský talent a jeho silu. 

V Germánke sa čitateľ najskôr ocitne na konci 50.rokov v New Yorku a ohromí ho herecká žiara Delie Divine, mladučkej hviezdy filmového plátna. Po tom, čo sa jej zmocní hysterický záchvat a pokúsi sa o samovraždu, dostane sa na psychiatriu. Herečka si nedokáže spomenúť na to, kým je a kým bola. 

Za múrmi psychiatrie na Delii vyskúša lekár okrem overených liečebných metód aj hypnózu. Práve vďaka nej sa prepadne do labyrintu ťaživých, bolestivých, traumatických spomienok.

A tu už sa čitateľ ocitne v Berlíne v roku 1942. Mladučká Adeline sa učí tancovať, navštevuje hodiny spevu a herectva. Jej otec je vážený dôstojník, ktorý horlivo podporuje režim a vďaka nemu si žije na vysokej nohe. Vo svojej bubline túži iba po tom, aby sa stala herečkou a nevie, čo sa skutočne deje za politickou pavučinou. 

Je členkou Hitlerjungen, kde jej doslova vymývajú mozog a kde deti nútia potláčať akékoľvek city. Miluje to, čo robí a verí všetkému, čo jej hovoria - nikdy nezradiť vodcu, za každých okolností padnúť s ním, pretože sa narodili, aby zomreli pre Nemecko. Každý sa na nich obdivne pozeral, alebo im ustúpil z cesty. Vodca ich, predsa, zbožňoval!

Chceme žiť napriek všetkému a mnohí možno ani nechcú vedieť, lebo život je bez informácií ľahší. Skutočne sme ako potkany, prispôsobíme sa všetkému.

Po tom, čo sa do ich sídla, po dlhých rokoch odlúčenia, vráti jej starší brat Wilhelm, začínajú jej z hlavy padať ružové okuliare. Stane sa členkou literárneho spolku, v ktorom čítajú zakázané knihy. A keď ju začne doučovať mladučká učiteľka Valerie hru na klavíri, na ktorej zápästí odhalí zvláštne čísla... celý svet sa jej rozpadne. Z naivnej Adeline sa stáva rebelská dcéra veliteľa koncentračného tábora Sachsenhausen. Zisťuje, že ani jej identita nie je skutočná... Kto vlastne naozaj je?

Naozaj sme sa mali dobre. Boli sme súčasťou hrdého a silného národa, ktorý sa rozhodol, že budeme šťastné, lebo vedel, čo je pre nás najlepšie. Čo máme čítať, počúvať, čo si máme myslieť aj ako máme žiť.

GERMÁNKA je veľmi silný príbeh o dôležitosti lásky a zhubnom vplyve vojny. Romantická i vojnová linka tu idú ruka v ruke s poukazovaním na mnohé generačné traumy. Sú tu prítomné bombardovania, znásilňovanie, mrzačenie ľudského charakteru a dôstojnosti, samovraždy. Ku koncu som ani nedýchala... Najviac ma zasiahli pasáže, v ktorých si mladučká Adeline uvedomovala, ako zásadne sa na jej psychickom zdraví podpísal režim...

Táto kniha je veľmi vhodná pre tých, ktorí si chcú rozšíriť obzory o druhej svetovej vojne a najmä z pohľadu Ligy dievčat, ktoré verili, že pomáhajú budovať lepšiu budúcnosť, organizovali zbierky, učili šiť a vyšívať... Nachádza sa tu aj mrazivá zmienka o Zväze ríšskych žien, ktoré "luxusne" žili oddelené od zvyšku sveta. Mali sa stať pomyselnými nádobami na plodenie "dokonalých" detí a starať sa o ne, poprípade chodiť do kostola.  

„Uvedomte si jedno. Toto je totalitný režim a odporcovia sú tvrdo prenasledovaní a trestaní. Kým vy vidíte slnko a všetky dvere otvorené, mnohí ľudia trpia pre svoje názory, politické presvedčenie, rasu a mnoho iného..." 

⭐⭐⭐⭐⭐ 5/5




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára