štvrtok 8. augusta 2024

Pre fanúšikov Frankensteina povinná čitateľská jazda - MARY 💜

 

Toto leto vzdávam hold Knihy Dobrovsky, vďaka ktorému som si zaobstarala knižné zásoby (prevažne hororčekov) za absolútne nízku sumu. Medzi literárnymi pokladmi bolo aj dielo Mary od autorky Anne Eekhout, ktorá bola spolumajiteľkou nezávislého kníhkupectva v Amsterdame. Prečo sa volá práve Mary? Autorka sa pri jeho písaní inšpirovala životom a tvorbou Mary Shelley, autorky Frankensteina. 

Postava Frankensteina a jeho monštra sú nadčasovým prvkom vo svete literatúry a hororu vo všeobecnosti. Aké strachy a netvory sa však skrývali v Maryinej mysli a každodennom prežívaní? V tomto biografickom románe sa čitateľ doslova nechá unášať na mysterióznych vlnách nekonečna, kde sa snúbia realita s predstavivosťou a kde je všetko možné. Snovosť a postupná démonickosť Maryiných vízií sa prepletajú v atmosfére škótskeho vidieka i mestských ulíc Ženevy 19. storočia. 

Autorka románu sa v Poďakovaní zmienila o tom, že si poctivo naštudovala Maryin život z jej osobnej korešpondencie, denníkov, životopisov a mnohých informatívnych web stránok, v ktorých nachádzala úlomky jej života a z nich si poskladala daný príbeh. Myslím si, rovnako ako i autorka, že by sa páčil aj samotnej Mary Shelley.

Príbeh sa odohráva v rozmedzí rokov 1812 - 1816. Dospievanie Mary sa uskutočňuje v ponurom Škótsku a už jej milostné prežívanie s básnikom Percym v Ženeve. Tam sa venuje priestor aj ich ikonickým literárnym večerom s lordom Byronom. Zhýralosť, okázalosť, bohémsky spôsob života. Čo však Mary v dospievaní natoľko poznačilo, že v 18. rokoch napísala nadčasové dielo Frankenstein? 

Najviac som si pri čítaní užívala pasáže odohrávajúce sa v škótskej vysočine, bezútešnom kraji, kde stále pršalo a schyľovalo sa k búrkam. Mary tam poslal za známymi jej otec, aby si vyliečila kožnú chorobu. Kto by čakal, že sa tam zamiluje do tajomnej a nádhernej Isabelly? Práve ona jej predstaví svet, v ktorom sa neskutočné stáva skutočným a kde z mora vychádzajú všelijaké hrôzy a vodné monštrá.
 
Autorke tohto mysteriózneho románu tlieskam a stal sa mojím obľúbeným dielom, ktoré si nájde čestné miesto v mojej knižnici. Dokázala v ňom prepojiť tradičné hororové prvky gotického románu s priam lovecraftovským atmosférickým strachom, pomaly sa vynárajúcim z morského sveta temnoty a všetkého nepoznaného. Čarodejnice, tritóni, duchovia, mŕtvoly povstávajúce späť do sveta živých, morské panny, temnota ukotvená v Maryinej duši, satan vykukujúci spoza krovia... a jej neustále vyrovnávanie sa so stratou dieťaťa i matky.

⭐⭐⭐⭐⭐ 5/5

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára