nedeľa 25. augusta 2024

Odporná, nechutná kniha, ktorej vydaniu nerozumiem




Tí, čo sa pohybujú vo svete Bookstagramu určite zaregistrovali obrovský humbuk okolo tejto knihy. Neodolala som a zadovážila si ju.
Zbožňujem horory, mysteriózne trilery a vkusne podané Dark romance príbehy...

Ale čo bolo, dopekla, toto?! 


 
Na začiatku je varovanie. Ja som sa aj napriek tomu rozhodla čítať ďalej, pretože som to brala ako príjemné navnadenie sa na gotický román vsadený do moderného sveta s istými Dark romance motívmi...

Bolo mi jasné, že hlavní hrdinovia - stalker a psychopat v jednom, a psychicky narušená žena, ktorá sa to o sebe nebála ani tvrdiť,- budú nevšední... Ale po tom, čo sa dialo po sto stranách mi už nebolo všetko jedno.

V hororoch som zvyknutá na veľa. Zbožňujem najmä to, ako poukazujú na temnú stránku reality a dobro väčšinou vždy zvíťazí... Ak aj nie, príbehy sú podané s nadsázkou alebo čiernym humorom.

Na čo však chcela poukázať autorka touto (pre mňa) absolútne zbytočnou knihou?! A ďalšia vec - ako jej to mohol niekto vydať? A ešte aj šíriť svetom ako bestseller? (zrejme teda reflektuje absolútne biedny stav spoločnosti 21. storočia). 

Romantizovanie znásilňovania, stalkingu, psychopatie vo všeobecnosti a túžba po sexovaní so psychopatom, ktorý túži ženu zabiť a rád fantazíruje o vraždení ľudí? Už tu chýbala iba zoofília...

Ďalšia vec, ktorú mi hlava nebrala, boli občasné zvláštne preklady, ako napríklad "biely hnev". Čo si mám pod tým predstaviť? 

Ponurá atmosféra a gotický dom, ktoré tu autorka spočiatku veľmi opisne zobrazila boli asi jediným prvkom, ktorý sa mi fakt páčil. Ale tlačiť potenciálnym čitateľom do mysle absolútne nechutné, zvrátené veci a vykresľovať ich ako "fajn vzrušujúce" je za hranicou...

Táto kniha by mala spustiť literárnu diskusiu... Najmä o tom, či by umenie v prvom rade nemalo v ľuďoch vyvolávať estetické cítenie a snahu o empatické prežívanie sveta.
Tento "príbeh" nemá totiž čo ponúknuť - iba odpor a vyvolanie PTSD. 
Nie je v poriadku romantizovať takéto veci (a tu sa romantizuje znásilnenie) - podľa mňa by v takom prípade mal pomôcť jedine dobrý terapeut. 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára