utorok 21. mája 2019

Tip na sériu - Les kostí ♥ od Carrie Ryan


Hlavná hrdinka prvej časti postapokalyptickej trilógie Lesu kostí, v ktorom svet ovládli krvilačné zombie, žije v uzavretej kolónii uprostred hlbokého lesa plného "znesvätených". Túži po oceáne a je odhodlaná stoj čo stoj zistiť, čo sa skrýva za Lesom kostí. Neprestávajú ju mátať rôzne otázky, na ktoré jej nik z kolónie nechce dať odpoveď - ostali nenakazení už len oni na svete alebo nie?; čo sa skrýva za chodníkom, ktorý vedie z kostola v osade do hlbokého lesa?; čo sa stane s ľudskou dušou, keď sa stane znesväteným?
 V kolónii sa ľudia riadia prísnymi pravidlami, aby prežili. Plnia príkazy Sesterstva, rádu mníšok, ktoré ukrývajú za bránami kostola desivé tajomstvá. Mary tuší, že ony vedia oveľa viac o znesvätených, než im dávajú najavo. Po smrti matky sa dostane do ich radov a nemieni len nečinne čítať Sväté písmo a modliť sa. Túži vidieť naživo oceán, pocítiť na tele jeho vlny, slanosť, nekonečnosť...

Kto sme my, ak nie príbehy, ktoré odovzdávame nasledujúcim pokoleniam? Čo sa stane, ak už neostane nikto, kto by ich rozprával? A kto by ich počúval? Kto by sa dozvedel, že som vôbec existovala? Čo ak sme naozaj poslední ľudia, čo prežili? Kto bude potom poznať naše príbehy? A čo sa stane s príbehmi ostatných? Kto si ich zapamätá?
Netrvá dlho a možno sa jej to aj podarí, pretože jedného hmlistého rána na kolóniu zaútočia zombie. Podarí sa im nejakým spôsobom pretrhnúť obrovský plot chrániaci ich od okolitého sveta. Mary sa podarí ujsť spolu s bratom a snúbencom. Avšak, podarí sa jej zdolať hlboký Les kostí a uvidieť oceán? Existuje na svete miesto, ktoré by nebolo obkľúčené zo všetkých strán neľútostnými požieračmi mozgov?

Lámem si hlavu nad otázkou, či bol svet niekedy krutejší ako dnes, keď nás núti zabíjať ľudí, ktorých najviac ľúbime.

Osobné dojmy

Les kostí ma nadchol od prvých strán. Knižka sa doslova číta sama. Je nádherná nielen svojím obalom, ale aj obsahom. Autorka píše svojským, takpovediac lyrickým štýlom - akciu ozvláštňuje hlbokomyseľnými úvahami hlavnej hrdinky, ktorá sa zamýšľa nad životom a smrťou, nad utrpením, bolesťou, šťastím a pod.. Jej štýl písania ma jednoducho uchvátil a prinútil ma nad príbehom neustále premýšľať. Za každou kapitolou som bola zvedavá, čo sa bude diať ďalej... a ďalej.

Z Mary nesmierne cítiť smútok, bolesť a túžbu po uchopení šťastia vo svete plnom smrti, hnilobného zápachu a zúfalstva. Páčilo sa mi, že autorka do príbehu zakomponovala aj milostný trojuholník. Postavu Travisa som si ihneď obľúbila. Neskôr som to všetko kvôli tomu niesla omnoho horšie...
Či sa Mary dostane k vysnenému oceánu alebo nie, neprezradím. Aktuálne čítam druhú časť Pobrežie hrôzy, kde je už iná hlavná hrdinka, ale kvalitou je príbeh rovnako silný ako Les kostí.
    
Táto trilógia je rozhodne jednou z najlepších, v ktorých sa pojednáva tematika zombie a postapokalyptického sveta plného živých mŕtvych. Doposiaľ knihy o zombiách, ktoré som čítala, boli otrasné. Autori sa nedokázali zhostiť danej témy natoľko dobre, aby ma zaujali, udržovali v napätí a nenudili. Väčšinou v nich išlo len o nejakú milostnú zápletku a bezduché, bezhlavé zabíjanie, ktoré vo väčšine prípadov nemalo hlavu ani pätu. Les kostí je po dlhej dobe knižka, ktorá výborne vykresľuje hrôzu a smútok, ktoré so sebou prináša postapokalyptický svet ovládaný zombiami. A už teraz sa teším na záverečnú časť.

Les kostí by dokonca mal byť sfilmovaný a roly Mary by sa podľa všetkého mala zhostiť herečka Maisie Williams, známa zo seriálu Game of Thrones.


🌟🌟🌟🌟🌟 5/5


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára