pondelok 18. októbra 2021

Príbeh o prežití 27 rokov mimo civilizácie

 

Toto dielo som si túžila prečítať už veľmi dlho a konečne som sa k nemu dopracovala a vychutnala si ho od začiatku až do konca. Najradšej by som od jeho čítania vôbec neodchádzala, čo nebolo možné, no napriek tomu vo mne zanechal silný čitateľský zážitok a nadčasový odkaz.

Knihu Poustevník napísal americký žurnalista Michael Finkel na základe niekoľkých priamych i nepriamych rozhovorov s Christopherom Knightom, ktorý sa v 20tich rokoch rozhodol z minúty na minútu opustiť svet a všetkých ľudí. Na skoro 30 rokov odišiel do Mainských lesov, aby sa stratil... a zároveň našiel sám seba. 

Finkel navštívil Knightovo útočisko v lese, tábor, v ktorom strávil dlhých 27 rokov bez kontaktu s iným človekom, snažil sa porozumieť jeho dôvodom a spôsobu premýšľania nad svetom, preštudoval si literatúru tzv. pustovníkov, ktorí rezignovali na svet a žili samotárskym spôsobom života. 
Toto dielo, ktoré z jeho citlivého a autentického výskumu vzniklo, napísal veľmi vnímavým, empatickým, pútavým spôsobom. V knihe sa nedá nájsť nudné miesto, ktoré by nedotváralo plnohodnotný celok tohto skutočného príbehu jedného osamelého jedinca.  

Nemůžu vysvětlit, proč jsem to všechno udělal," krčí rameny. Když jsem odcházel, nic jsem neplánoval, na nic jsem nemyslel. Jednoduše jsem to udělal."

Knight po strednej škole pracoval jeden rok ako inštalatér alarmov. Dal si preplatiť posledný šek a odišiel z mesta bez toho, aby niekomu niečo povedal. Nemal žiadnych priateľov, spolupracovníci ho nezaujímali. Najprv len tak jazdil, jedol a prespával v lacných moteloch, počúval rádio. Počas svojho road tripu" pocítil, že sa s ním "niečo" stalo. V podstate mu bolo po celý život najlepšie samému. Akýkoľvek kontakt s inými ľuďmi ho iba frustroval. 
Jazdil teda ešte dovtedy, kým mu v nádrži nič neostalo. Odstavil auto pri jednom z najodľahlejších miest v USA a odišiel do zalesnenej divočiny v Maine. Stratil sa medzi stromami a vychádzal z nich jedine vtedy, keď išiel hľadať nejakú potravu. 

Stal jsem se osamělým, protože jsem pochopil, že i ta nejzoufalejší samota je lepší než společenství bezbožných lidí, která se živí pouze zradou a nenávistí." (Jean-Jacques Rousseau)

Rozhodol sa, že kvôli prežitiu bude musieť začať kradnúť. Nemal pušku, ani rybársky prút. V rodine ho vychovali podľa prísnych morálnych zásad a jeho hlavným mottom bolo urobiť si všetko sám a nikdy nič od nikoho nechcieť. Po desiatich dňoch hladu však prešla morálka stranou a vkradol sa do prvej chaty. Z kradnutia sa onedlho stal jeho hlavný zdroj prežitia... až do chvíle, kedy ho po 27 rokoch chytili... 

V knihe sa čitateľ postupne dozvedá, ako Knight prežíval tuhé zimy, ako trávil dni, nad čím premýšľal, čo všetko sformovalo jeho dušu do podoby, ktorá sa rozhodla vyčleniť zo spoločnosti a prijať les za svoj jediný domov a za svoju nevestu. Postupne si v mysli skladá obrázok jedinca, ktorý len, jednoducho, túžil byť sám a zamiloval sa do ticha a samoty, v ktorej nachádzal pôžitok.

Každý, kdo žije sám, se nutně stává člověkem, který dělá, co dělat chce," zapsal si Thomas Merton, americký trapistický mnich. „Ve skutečnosti nemůže dělat nic jiného. A proto je to, co představuje, nebezpečné a svět tím opovrhuje."

Finkel jeho rozprávanie podal citlivo a zakomponoval do neho rôzne úvahy, filozofické myšlienky a citáty o samote, literárnych i historických pustovníkoch, o inom vnímaní života ako takého, vyspovedal miestnych chatárov a niektorých ľudí, ktorí ho videli alebo o ňom počuli.
Najdojímavejšia časť knihy sa nachádza v závere. Je možné, aby sa človek dokázal adaptovať späť do spoločnosti po tom, čo sa rozhodol vymaniť z jej okov na taký dlhý čas?

Poustevník je unikátnym dielom o sile prežitia, samote a jednej citlivej duši, ktorá bez toho, aby príliš premýšľala nad dôsledkami svojho konania, odišla do divokých lesov nájsť podstatu svojej duše. 

🌟🌟🌟🌟🌟  5/5 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára