streda 10. novembra 2021

Imaginárny priateľ

 

Americký spisovateľ Stephen Chbosky sa v tomto siahodlhom románe s názvom Imaginárny priateľ pustil do tvorby fantasy sveta s hororovými prvkami, ktorý sa nachádza neďaleko toho skutočného sveta. Inšpiroval sa pri tom jeho veľkým vzorom Stephenom Kingom, ktorého spomína aj v Poďakovaní. A túto inšpiráciu medzi riadkami poriadne cítiť. 

Autor na tomto románe pracoval dlhé roky a "jeho rozsah a citový podklad nanovo definujú tento žáner" - román je priradený do žánru horor, ale ja s touto priamočiarou kategorizáciou príliš nesúhlasím. Taktiež vyjadrenie vydavateľstva Ikar o novej definícii tohto žánru je nadnesený a marketingový, pretože v knihe nie je nič novodobé, čo by už niekedy niekde inde, či už v knihách alebo vo filmoch, nebolo zobrazené...

Príbeh Imaginárny priateľ sa odohráva v malom mestečku v Pensylvánii (Mill Grove), do ktorého sa presťahujú mladá slobodná matka Kate Reesová so synčekom Christopherom, pretože uteká od agresívneho priateľa. Pokoj mestečka je dokonalým balzamom pre jej ubolenú dušu. Avšak, nepotrvá dlho a v jej živote sa stane ďalšie nešťastie - Christopher zmizne a nik nenachádza žiadnu jeho stopu dlhých 6 dní. Napokon vyjde z hlbokého lesa uprostred noci na okraji mesta. Nemá žiadne poranenia, pôsobí však dosť otupene. Nie je však schopný opísať, čo sa mu prihodilo a iba sa neustále sťažuje na bolesť hlavy. Medzi rečou spomenie akéhosi Dobrého pána, ktorý ho vyviedol späť na cestu do reality a vzápätí utiekol.

Christopher začne od svojho zmiznutia počuť hlasy, trpí strašnými bolesťami hlavy, ale zároveň sa neskutočne zdokonalí v čítaní a v učení. Stane sa tiež posadnutým svojou utkvelou predstavou - postaviť domček na strome hlboko v lese ešte pred začiatkom Vianoc - pretože cudzie hlasy v hlave mu našepkávajú, že keď nastanú Vianoce, všetci ľudia v mestečku majú zomrieť...

Ako som už spomínala, autor sa inšpiroval Stephenom Kingom, čo som vnímala hneď od začiatku čítania - malé a tajomné mestečko s obyvateľmi, u ktorých vykreslil aj ich záporné stránky a na nič sa nehral, takže jednotlivé postavy pôsobili ľudskejšie a mnohé mi boli dosť sympatické (najmä postava Christopherovej matky Kate a miestny šerif). Taktiež Christopher onedlho začal oplývať zvláštnymi schopnosťami a mestečko bolo zložené ako keby z dvoch vrstiev - z jednej reálnej a z druhej nadpozemskej, v ktorej vládli zlé sily túžiace ovládnuť reálny svet. 

Kniha sa číta vskutku veľmi ľahko, strany sa otáčajú ako keby samé, ale jej hrúbka je veľmi nepraktická. Vedela by som si predstaviť celý obsah románu zviazať do paperbackovej podoby, ktorá by sa dala prenášať a držať v rukách omnoho ľahšie.

Čo sa týka obsahovej stránky, polovica knihy ma dokázala udržať v napätí, čítanie ma bavilo a aj tajomno z nadpozemského, imaginárneho sveta sa v rámci deja prikrádalo okrajovo a nie príliš jednoznačne. Bola som z čítania celkom nadšená a až tak mi neprekážali presahy do Kingovej imaginácie. 
Ale... posledných 150-200 strán som pretáčala unudene stranu za stranou a už som čítanie chcela mať čo najrýchlejšie za sebou. Odrazu sa v mestečku Mill Grove strhlo peklo, chaos, agresivita a výtržnosti, tajomno a mysterióznosť sa úplne vytratili a vytúžené prekvapenie sa nekonalo. Akčné scény autor zbytočne naťahoval na niekoľko strán, poriadne sa v nich aj tak nič nestalo a keď si mnohé postavy začali nezmyselne ubližovať, moja pozornosť upadala do čoraz hlbších vôd apatie a rezignácie.

Dielo Imaginárny priateľ je zbytočne nafúknuté, rozsiahle a ak by bolo o polovicu kratšie, rozhodne by na mňa zapôsobilo lepšie. Ak by sa autor väčšmi vyhral s hororovými motívmi a prvkami a neskĺzaval by do hororového klišé (King už mnohé napísal a predviedol vo svojej spisovateľskej dokonalosti), v takom prípade by sa mohlo hodnotiť ako niečo "nanovo definujúce žáner horor".

🌟🌟🌟 3/5 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára