pondelok 10. januára 2022

Ponurá Mexická gotika

 

Pútavý mysteriózny horor s príťažlivou dobovou, ponurou, melancholickou atmosférou, ktorý ubieha rýchlym, svižným tempom. To je Mexická gotika od mexickej autorky Silvie Moreno-Garcia. Autorka tu vykreslila sympatické a zároveň tajuplné postavy, nechutnosť zmiešanú s podivnosťou a všetky možné bizarnosti popretkávané závanom hmly...

Dej knihy sa odohráva v 50. rokoch 20. storočia v prostredí Mexika. Zbohatlíčka Noemi je nútená vydať sa navštíviť svoju milovanú sesternicu Catalinu na ďaleké tajuplné sídlo nachádzajúce sa na mexickom vidieku. Na obrovskom panstve pobýva so svojím manželom, ale namiesto toho, aby si s ním užívala prvé "posvadobné" mesiace, prepadáva sa do víru šialenstva a bludov. Noemi dúfa, že jej prítomnosť prinavráti sesternici príčetnosť a stratené zdravie.

Po svojom príchode Noemi zisťuje, že v panstve žije okrem Catalininho chladného a strojeného manžela Virgila aj celá jeho rodina - jeho despotický otec Howard, utiahnutý a melancholický brat Francis a prísna matka Florence, ktorá dbá na zásady a pravidlá. V dome sa musí každý správať slušne, nesmie byť hlučný, pri jedle sa nesmie s nikým zhovárať a pod.. Pre hlučnú, temperamentnú a neustále veselú Noemi je táto skutočnosť poriadnou ranou pre jej dušu a postupne ju začne ťaživá atmosféra panstva ubíjať.

Pri jednej prechádzke hmlistým cintorínom sa od Francisa dozvie, že ich rodina nie je práve najpríčetnejšia a odjakživa ich sužovali tajomstvá, šialenstvo a násilie. História ich rodiny je veľmi krvavá, temná a desivá. Každý z nich ju ťahá za sebou ako kotvu, ktorej sa nevie zbaviť. 
Francis obdivuje huby, kreslí ich a rád ich chodí zbierať práve na cintorín, pretože na pôde mŕtvych sa im darí najlepšie. Noemi začne priťahovať jeho inakosť a začne sa poddávať svojim desivým a zvláštnym snom...

Román Mexická gotika má len jednu jedinú chybu - myslím si, že ak keby bol o niečo dlhší, bol by úplne dokonalý! Vychutnávala som si hmlisté, ponuré dni, Noemine nočné mory a podivné, morbídne dialógy, prostredie starobylého a temného sídla, postupné odhaľovanie rôznych súvislostí danej rodiny a konečné rozuzlenie, ktoré ma celkom milo prekvapilo a taktiež mierne nadchlo. Z tejto knihy by rozhodne mohlo vzniknúť zaujímavé filmové spracovanie, ktoré by som si, samozrejme, nenechala ujsť. 
Avšak, jediné, čo mi prekážalo, bolo nedostatočné budovanie napätia a hlbší ponor do premýšľania a prežívania jednotlivých postáv, ktoré sú sami o sebe dosť interesantné. Čitateľ sa však s nimi zoznamuje len z pozície Noeminho rozprávania a jej vlastných dojmov a pocitov. 

Počiatky gotického hororu (alebo aj románov hrôzy) možno nájsť v anglickej literatúre a zrejme to bol autorkin zámer situovať jeho prostredie do Mexika, ale svojou atmosférou väčšmi pripomínať hmlistý Londýn. Táto skutočnosť ma už hneď v úvode dosť potešila, pretože bez hmly si vôbec nedokážem predstaviť dobre vystavaný gotický román. A v knižke sa nachádzajú ďalšie jeho klasické prvky, ako napr. ponurá atmosféra a strašidelné miesta, nadprirodzené prvky, inteligentné a dobre situované postavy, záhady a tajomno, nočné mory, šialenstvo, sexualita.

Kedysi mali takéto tzv. čierne romány vyvolať v čitateľoch pocity hrôzy a desu. Tomuto dielu sa to u mňa nepodarilo. Väčšmi som sa pri jeho čítaní zabávala, než desila, ale aspoň som si ho maximálne užila. 

🌟🌟🌟🌟 4/5

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára