nedeľa 11. decembra 2022

Mrazivé severské krimi Duchovia minulosti

Poznáte ten pocit, kedy vás milo prekvapí nejaká osoba, alebo keď si kúpite novú značku kávy a po jej zaliatí prevýši vaše očakávania? Po jazyku sa vám rozleje lahodná krémová chuť a na okamih zabudnete na realitu a na to, kto vlastne ste? Takéto pocity a ešte všelijaké iné som prežívala pri severskom krimi Duchovia minulosti z pera fínskeho spisovateľa, scenáristu a režiséra Maxa Seecka. Rovnako, ako novoobjavenú lahodnú kávu som knižku odkladala, znovu sa k nej vracala a dávkovala si ju v prijateľných množstvách (miestami som ľutovala, že som sa k nej ku koncu vrátila až po dlhšej abstinencii, ale v konečnom dôsledku mi to pri prijímaní diela neuškodilo).

Detektívka Jessica Niemiová má na svojom konte už prípad Čitateľ, ku ktorému sa v budúcnosti plánujem dostať. Mne sa do rúk, ako prvý, dostalo toto brutálne vyšetrovanie po sadistickom vrahovi s fetišistickou záľubou.     
Jessica si ma podmanila svojou priebojnou, silnou a ambicióznou povahou hneď od prvých strán. Aj napriek tomu, že si prešla traumatickou, ťažkou minulosťou, každý deň sa dokáže postaviť svojim démonom a žiť svoj život naplno, v neposlednom rade bojovať s rôznymi sadistami a pedofilmi.

Tentoraz sa jej do rúk dostane prípad dvoch populárnych influenceriek, po ktorých sa jedného dňa zľahne zem. Ich účty na Instagrame sú nesmierne populárne a po tom, čo more vyplaví pri ľadových brehoch fínskeho ostrova telo mladej ženy, pokryté zvláštnymi okultnými znameniami, si začne ich zmiznutie dávať do súvislosti s niečím väčším a temnejším než je neustále pridávanie postov na nete.

Nový prípad v sebe skrýva okrem luxusne drahých značiek oblečenia, jázd na drahých autách a inklinácii k umeniu aj niečo oveľa desivejšie a temnejšie - dezidérium po sadistických sexuálnych praktikách, ako sú hebefília či efebofília.

Jessice vyšetrovanie sťažujú démoni v jej hlave, bludy a halucinácie, hlasy a šepoty, ktorých sa nedokáže zbaviť, ale kvôli ktorým som si ju väčšmi obľúbila. Z reality ju vytrhávajú trýznivé obrazy minulosti, ktoré ju prebúdzajú nielen uprostred noci a robia ju neurotickou i apatickou. 

Ľutuje seba, že opäť šliapla na rovnakú mínu, zamilovala sa do netvora...
Sama je zlá, a preto priťahuje zlo. 
Je ako jedovatý pavúk, do ktorého sietí sa ľudia zamotávajú.   

Mafiánske gangy, prostitúcia, organizovaný obchod s bielym mäsom, podsvetie fínskych zasnežených ulíc, manga umenie, sadistické a perverzné chúťky, krvilačnosť mladých ľudí, predátorské inštinkty, zvrátené fantázie vplyvných ľudí - toto všetko a ešte viac sa skrýva medzi riadkami severského krimi, ktoré spisovateľ Max Seeck naservíruje čitateľovi v kožených rukaviciach na striebornom podnose plnom nezmývateľných krvavých stôp.

Luxus pre pár vyvolených... základná taxa bola tisíc eur.
Oni by zahladili stopy.
Ja ju môžem zmlátiť, uškrtiť, preraziť jej hrdlo. Prosto ju zabiť.

Pri čítaní tohto diela som si opäť uvedomila, ako veľmi môžu byť sociálne siete zneužité a ako dokážu najnovšie technológie poškodiť ľudské životy. Internet o každom jedincovi zbiera rôzne typy údajov a informácií, ktoré sú nezmazateľné. Ak sa dostanú do rúk nesprávnym ľuďom, ktorí chcú z niečoho profitovať, hlavne nezákonne, odrazu sa človek ocitá v realite podsvetia, kde má ľudský život vysokú peňažnú hodnotu.

🌟🌟🌟🌟  4/5

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára