utorok 3. januára 2023

Román o závislostiach - Čistá

 

Pri čítaní Čistej som prežívala stavy závislosti, ale len od čítania, pretože som sa od nej nedokázala odtrhnúť. Je to silno návyková kniha ako tá najlahodnejšia čierna káva. Britská autorka Juno Dawson napísala surový príbeh o závislosti, bez príkras a kladenia si pomyselnej servítky pred ústa. Čitatelia, ktorí majú problém s nadmierou použitých vulgarizmov v texte, by nad ním zrejme iba znechutene krútili očami. Zaujímavosťou tiež je, že samotná autorka je transrodová a je ambasádorkou dobročinnej organizácie, ktorá podporuje LGBTQ+ ľudí.

Na prvý dojem by sa mohlo zdať, že toto dielo bude čisto iba o závislosti od drog, či už ľahkých alebo ťažkých. No nie je to tak. V príbehu sa čitateľ stretáva so všetkými možnými druhmi závislostí a bojmi s vlastnými démonmi – anorexia, nadmiera sexu, sebapoškodzovanie, alkoholizmus...

Hlavná rozprávačka príbehu, bohatá teenagerka Lexi Volkov, sa jedného dňa ocitne, nedobrovoľne, pred prahom odvykacieho centra pre prominentných pacientov z dobre situovaných rodín oligarchov, mafiánov, podnikateľov... Dovezie ju tam starší brat, pretože sa už ďalej nemôže pozerať na to, ako sa Lexie pred jeho očami mení na živú mŕtvolu. Je kosť a koža, v tvári väčšmi zelená než zdravo opálená a v hlave má chaos zložený z kokaínu, trávy, anjelského prachu, alkoholu... Najdôležitejšie je v jej prípade uvedomiť si, že má problém – že je silná závisláčka a kedykoľvek, aj po očiste, do toho môže opäť spadnúť.

Lexi musí postúpiť kognitívno-behaviorálnu liečbu a zistiť, že závislosť sa skrýva najmä v hlave. Musí samú seba prijať takú, aká v skutočnosti je, a začať sa mať rada. Zároveň si tiež musí priznať, že v Londýne žila v toxickom vzťahu založenom na závislosti. Na terapii stretáva ostatných mladých jedincov, ktorí zmýšľajú podobne ako ona a pohľad na ich fázy liečby jej stavia pred tvár pomyselné zrkadlo pravdy. Závislosť je totiž choroba, ktorá pramení z nejakej nespracovanej traumy, a je potrebné sa z nej vyliečiť.

Pri čítaní Čistej som neprežívala slastné pocity, pretože som sa pri nej automaticky vracala do vlastnej minulosti a s mnohými výrokmi, ktoré v príbehu boli zmienené, som sa stotožnila a dokázala ich poriadne precítiť, až do morku kosti.

Samotné čítanie som si viac než vychutnala a myslím si, že je to veľmi dôležitá kniha, ktorú by si mal prečítať každý dospievajúci jedinec. Nielen, že rozpráva o závažnosti rôznych typoch závislostí, ponúka aj návod na to, ako si nepokaziť život a zamyslieť sa sám nad sebou, kým nie je neskoro.


„Nikdy to nie je jednorazová záležitosť. Chápete, chvíľku som abstinoval... povedal som si, že to už nikdy nespravím, no len čo chvíľku nedávate pozor, spustí sa trtkacie tlačidlo. Máte sa na čo tešiť. Je to rituál. Takmer ho plánujete... dáte si zopár drinkov, požúrujete, sfajčíte sa, vezmete babu na izbu. Ste takí sfajčení, že si poviete, že je magický, špeciálny večer a že ste sa zamilovali. Rovnaké chemikálie v hlave. Dáte si ďalšie drinky, znovu si šnupnete. Vždy, keď som stretol nejakú babu, bol som buď sfajčený, alebo ožratý, takže som ani nevidel rozdiel medzi láskou a drogami, ak medzi nimi vôbec rozdiel je. Je to iba o eufórii, však? A tak sme od seba niekoľko intenzívnych týždňov závislí a potom sa rozídeme. Vrieskame po sebe, všetko okolo lieta, bijeme sa, hryzieme, pľujeme. Vypadnem preč, vytriezviem. Opäť si poviem, že už nikdy viac, a celý cirkus sa môže začať odznovu.“

„To nie je drogami, ale tebou.“

„Presne.“ (s. 183)

Ako vznikajú závislosti?

Dopamín je chemická látka, ktorá prirodzene vzniká v mozgu a funguje na princípe neurotransmitera. Je spájaná s príjemnými vnemami, takže po jej uvoľnení do mozgu sa človek cíti euforicky, blažene, jednoducho úžasne. Nikotín, drogy, alkohol, sex spúšťajú jeho pôsobenie, vzniká fyzická závislosť. Keď mozog následne nedostane pravidelný prísun dopamínu, jedinec často podlieha depresiám a môže mať sklony k rizikovému správaniu.

Pomoc pri liečbe od závislostí a vyrovnaní si hladiny dopamínu v tele pomáha cvičenie, zdravé stravovanie, prísun horčíka a vitamínu D, meditácie, masáže a vykonávanie činností, pri ktorých jedinec pociťuje šťastie a radosť.

10 fáz Očisty

1. Nájdi si kamoša.

2. Keď bude ten prvý chuj, nájdi si ďalšieho.

3. Neboj sa hovoriť ÁNO. Teda okrem drog: tým povedz NIE.

4. Pozoruj východ slnka. Ver mi.

5. Prijmi pomoc, keď ti ju ponúkajú. Potrebuješ pomoc.

6. Každý deň si umy zuby, osprchuj sa a obleč. Znamená to, že si to nevzdala.

7. Hovor o sebe. Tvoj príbeh je rovnako dôležitý ako príbehy ostatných.

8. Aspoň raz za deň choď von.

9. Spi dostatočne, no nie priveľa. Jedz zdravé jedlo.

10. Nezabúdaj, že všetko na svete sa dá opraviť. (s. 364)

🌟🌟🌟🌟🌟 5/5


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára