sobota 28. októbra 2023

Neobyčajné čítanie diela Prosté rozprávky od M. Hudeca

 

Marek Hudec sa narodil v Nových Zámkoch a vyštudoval žurnalistiku. Pôsobil ako redaktor denníka SME a jeho prvé poviedky získali i ceny v súťažiach Dominika Tatarku či Mladá slovenská poviedka.

Hlavný hrdina diela Prosté rozprávky trpí úzkosťami a stavmi melanchólie, epizódami mánie a stavmi smútku spôsobenými rozchodom s jeho prvou veľkou láskou Adamom. Zároveň ho sužuje vlastná rodina, najmä jeho vzťah s matkou, ktorá neprijala pozitívne fakt, že je gej.

Únik začína hľadať v tzv. krídlach samoty, kedy nenachádza žiadnu hranicu medzi realitou a snom a z obsesívneho písania listov svojmu milovanému prejde k jeho skutočnému hľadaniu.  

Aj v rozprávkach sa podľa nej len odzrkadľujú starosti a strach našich predkov
a v každom folklóre je kúsok pravdy. 
Je presvedčená, že ak sa naučíme hľadieť na umenie cez dobu a ľudí, ktorí v nej žili, 
nájdeme v ňom viac pravdy než v učebniciach.

Pri pátraní po Adamovi mu pomôže jeho obľúbená učiteľka, o ktorej si mnohí myslia, že je bosorka. Zavedie ho do hlbín slovenských lesov, kde postupne, ako sa mu zhoršujú fantazmagorické stavy plné bludov a snových vízií, stretáva rôzne postavy zo slovenských rozprávok a tzv. slovanskej mytológie, napr. vodníka, nymfy, prekliatych zhavranených bratov, černokňažníka.

Vo chvíli, ako sa mu podarí Adama nájsť na pomyselnej druhej strane sveta, za zrkadlami, musí čeliť krutej realite a faktu ich rozchodu.

...nemôžem čakať, že sa môj život zmení, 
ak budem len sedieť zamknutý vo svojej hlave!

Akonáhle získa nadhľad nad celým svojím životom a rozprávkové krídla, vráti sa späť domov, kde sa premení na myš a rodina ho, konečne, akceptuje takého, aký naozaj je a nie takého, akého ho chcú mať.

Autor napísal tento osobný príbeh rozdelený na epizódy očividne z dôvodu prepojenia daných epizód s chorým stavom mysle rozprávača, ktorého primárne dve epizódy v živote zmenili vnímanie chodu sveta - strata partnera a uvedomenie si svojej skutočnej podstaty.
Interesantným spôsobom prepojil rozprávkovosť a snovosť s ťaživosťou reality a dokonca si v závere čo-to prepožičal z motívov mojej obľúbenej Alenky/Alici v krajine zázrakov.

Rovnako, ako ani v skutočnom svete nie je nič také, ako sa na prvý pohľad môže zdať, tak aj v jeho snovom svete všetko podlieha neustálym zmenám a transformáciám. Príbeh preto nemožno čítať doslovne a je potrebné hľadať medzi riadkami skryté významy, väčšie významové celky a metaforické vyobrazenia.

Hlavný hrdina je nútený prejsť osobnou katarziou, ku ktorej dospeje jedine vtedy, keď bude čeliť svojim vnútorným démonom a prijme ich.

🌟🌟🌟🌟 4/5

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára