sobota 25. novembra 2023

Subžáner Dark Academia

 

Dokonalá voľba na čítanie počas sychravých, jesenných i zimných dní – to je debut Darebáci a blázni od anglickej autorky M. L. Rio, ktorý spadá do literárnej a estetickej subkultúry Dark Academia

Klasická literatúra, shakespearovské divadelné hry, geniálne mysle študentov, mysteriózna atmosféra akademického prostredia. Taký je svet temnej akadémie, kde zohráva elitárstvo hlavnú úlohu. Študenti do svojich úzkych kruhov nepustia len tak hocikoho. 

Spomedzi regálov plných kníh sa postupne do popredia vynárajú toxické vzťahy, obsesie, závislosti, existenciálne ťažkosti, temná romanca i vraždy. Melancholický, snový a atmosférický dej knihy dotvára enigmatické prostredie univerzity vybudovanej v štýle gotiky.


Čo je to Dark Academia?

Ak ste milovníkmi gotických noviel, mysterióznych hororov zasadených do prostredia záhadných univerzít alebo elitárskych internátnych škôl, tento subžáner je ako stvorený práve pre vás. Tieto knihy dýchajú tajomnou atmosférou a niečím zlovestným, čo číha medzi riadkami. Jednotlivé postavy sú dosť výrazné, temperamentné a najmä nadané v určitej oblasti, či už sa jedná o divadlo alebo písanie.  

Mojím najobľúbenejším dielom z tohto subžánru je Tajná história od Donny Tartt. Keď zatvorím oči a predstavím si prostredie Dark Academia, všetko je obklopené hmlou a chladom, vzťahy medzi postavami sú viac než toxické, priam vražedné, ale i vášnivé, v diaľke počuť krákanie vrán a tajomný šum stromov.

Podľa toho, čo v danom príbehu prevažuje, sa delí na:


  • triler DA,
  • fantasy/sci-fi DA,
  • historická fikcia DA.
V rámci deja sa do popredia dostávajú témy:

  • filozofie, poézie a kníh vo všeobecnosti,
  • vzťahov, ktoré sa stávajú toxickými,
  • závislostí a vraždy,
  • klasickej hudby a existencializmu,
  • tzv. temnej romance.
Postavy obľubujú neustále vzdelávanie sa, kaligrafiu, návštevu múzeí a galérií, písanie a čítanie, gotickú architektúru a mytológiu. Primárne študujú klasickú literatúru a staroveké umenie - sú, jednoducho, "ťažkí" intelektuáli. 

Tento subžáner býva niektorými opovrhovaný najmä kvôli:

  • eurocentrizmu (hlása, že skutočné hodnoty vo vede, filozofii a umení sa rozvíjajú iba v Európe),
  • nedostatku diverzity (postavy pochádzajú z prominentných rodín a sú "biele"),
  • idealizovaniu toxického správania a nezdravého životného štýlu (postavy neustále ponocujú, pijú hektolitre kávy, drogujú kvôli "supervýkonu" a prenasledujú ich obsesívne myšlienky, trpia na depresiu a úzkosti...).


Istým spôsobom literárny snobizmus, fascinácia retro štýlom v odievaní sa, perfekcionizmus a snaha o dokonalosť - aj takto by sa dal v skratke opísať daný subžáner. Avšak, myslím si, že by bolo na mieste rozvíjať diskusiu o romantizovaní toxických paradigiem v literatúre, čo sa postupne stáva akýmsi trendom... 
Osobne mám na ňom rada práve jeho snovosť a zároveň surovosť - ako keby sa snažil o skĺbenie sna a krutej reality.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára