pondelok 15. apríla 2024

Intenzívne čítanie historickej romance Vášnivá milenka

 

Intenzívne čítanie historickej romance Vášnivá milenka z pera populárnej americkej spisovateľky Tracy Anne Warrenovej zavedie čitateľa do prostredia londýnskej smotánky, v ktorej vie každý o každom všetko a kde sa navonok netolerujú mravné prešľapy a nedodržiavanie etikety. 

Medzi arogantným a charizmatickým Anthonym Blackom a nevinnou kráskou Gabriellou to iskrí od prvých kapitol. Ku koncu ich vášnivý vzťah nemôže nechať chladným ani jednu čitateľku. Táto kniha obsahuje všetko, čo by mal dobrý a kvalitný historický román obsahovať - vášeň, zradu, temperamentné a emocionálne nuansy, rozchody a aféry, nápadité dejové zvraty a výrazné charaktery.

Zaujímavosťou je, že autorkine postavy doslova cestujú z románu do románu, vyvíjajú sa a rozvíjajú svoje svety. 
Životným mottom spisovateľky je „Nikdy sa nevzdávaj“, čo sa odráža i v správaní jednotlivých postáv.

Hlavná hrdinka tejto historickej romance Gabriella St. Georgeová sa hneď v úvodnej kapitole rozhodne pomstiť smrť svojho otca a je odhodlaná zavraždiť svojho strýka Rafeho. V sále však stojí niekto úplne iný – 23. vojvoda z Wyvernu Anthony Black. Jeho dokonalé črty tváre a tvar tela ju úplne odzbroja a podobne, ak nie rovnako, je na tom i samotný Black. Jej havranie, husté vlasy a fialkasté oči ho opantajú… a aj napriek svojej povesti sukničkára a zhýralca neprestane na Gabriellu myslieť.

Strýko Gabrielle napokon prezradí, že jej otec bol vrahom a jeho minulosť nebola taká ružová, ako si ju vo svojich predstavách vysnívala. Ujme sa jej a z chudobnej, temperamentnej devy sa stane členka aristokratickej londýnskej spoločnosti, v ktorej sú dôležité vyberané spôsoby, etiketa a kde každý vie všetko o každom.

Rafe svojho priateľa Blacka upozorní, aby na Gabrielle dával pozor a ani len nepomyslel na to, že by ju zneuctil. Anthony teda dohliada na každý jej krok. Jeho túžba je však silnejšia, a tak jej jedného dňa navrhne, aby sa stala jeho ženou a následne milenkou. Na jednej strane by tým nepohoršil Rafeho a na druhej strane by, konečne, uhasil svoj smäd po Gabrielle.

Gabrielle je v spoločnosti žiadaná, ale uvedomuje si, že takú vášeň, akú cíti pri Blackovi, v nej nerozdúcha žiadny iný mladík (scéna v knižnici ❤). Súhlasí s jeho návrhom. Postupne zistí, že sa do neho zamilovala. Avšak rozhovor Blacka s Rafem jej zlomí srdce a rozhodne sa od svojho manžela odsťahovať, aby si zachovala aspoň istú dávku dôstojnosti…

Čítanie tejto historickej romance ma vtiahlo do deja hneď od začiatku, pretože som potrebovala vedieť, čo sa bude diať ďalej – prečo je Gabriella nahnevaná a rozohnená vraždiť, čo sa skrýva za tajomnou charizmou pána Blacka, ako to medzi nimi bude iskriť, k akým zvratom ešte príde…, pričom obe postavy sa mi vryli pod kožu a vôbec ma nenechávali chladnou.

Pán Black a jeho arogantné správanie ma miestami poriadne rozčuľovali, ale ku koncu prišiel k rozumu, a tak som mu jeho emocionálne nuansy odpustila. Avšak, vyvrcholenie, ktoré mi tento román ponúkol, sa mohlo odohrať iba v knižke, pretože v realite by to skončilo už niekde medzi stranami 200 až 250.

V neposlednom rade stojí za zmienku absurdne napísaná anotácia na zadnej strane obálky. Takéto niečo musel napísať jedinec, ktorý knižku vôbec nečítal… Na kvalite príbehu to však neuberá.

🌟🌟🌟🌟🌟 5/5


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára