štvrtok 20. júna 2024

Robert Tomšik - V zajatí narcizmu

 

Robert Tomšik je vedecko-výskumný zamestnanec v oblasti psychológie, patopsychológie, psychodiagnostiky. Vo svojom vedeckom výskume sa zameriava na narcizmus a syndróm narcistického zneužívania. Toto zneužívanie sa nedeje len v partnerských vzťahoch, ale aj v pracovných či rodinných. 

Myslím si, že každý človek by si mal prečítať túto knihu, nielen obete či samotní narcisti. R. Tomšik v nej podal stručným spôsobom a dôkladným rozborom všetky aspekty narcistickej poruchy: 

ako ju rozpoznať v rodine i na pracovisku,

čím sa líši narcis od bežného jedinca,

ako sa prejavuje v partnerstve,

kto je pre neho ideálnou obeťou.

Následne tu rozoberá symptómy narcistického zneužívania, ktoré zanechá nemalú stopu na fyzickom tele, ale najmä duševnom zdraví.

V neposlednom rade R. Tomšik nastoluje možné východisko úniku z tohto pomyselného pekla na zemi a cesty k uzdraveniu. Tieto cesty však budú behom na dlhú trať a človek, ktorý na ne nastúpi, už nikdy nebude taký, ako predtým. Tzn., že sa obeť musí zbaviť častí samého seba, ktoré dopustili toto zneužívanie a zároveň spáliť za sebou všetky mosty, ktoré ho s tyranom spájajú.

Fázy vnútorného uzdravenia majú rôzne stupne, ktorými si obeť musí prejsť, aby bola schopná v budúcnosti včas detekovať narušenú osobnosť a zakročiť voči nej patričným spôsobom. Inak by prežívala cyklus narcistického zneužívania stále dookola, až kým by sa jedného dňa nezabila.

Je desivé, že prevažná väčšina obetí sa už nie je schopná zaradiť späť do života a volia cestu smrti. Na Slovensku je každý desiaty človek narcista a svoje správanie nepovažuje za zlé, pretože nemá empatiu a nie je schopný rozpoznať potreby a pocity druhých. 

Za to môže jeho abnormalita v mozgu - narcisti majú menej sivej hmoty v mozgovej kôre, ktorá má za úlohu spracovať súcit. Autor tu perfektne opisuje ich spôsob myslenia a konania založenom na hre/šachu. 

Narcistov najlepšie vystihol Francis Scott Fitzgerald vo Veľkom Gatsbym, kde ich nazval „bezohľadnými". A oni presne takí aj sú. Náhlia sa životom, využívajú vzťahy a ľudí ako predmety, nástroje a vyvolávajú v nich pocity šialenstva. Hoci sa javia ako krutí a bezohľadní, takýto opis je vlastne až príliš zhovievavý. Výsledkom ich šialenstva je narušená duševná pohoda ich obetí, zmarené nádeje a zničené životy. (s. 21)

R. Tomšik v závere vyslovil jasné stanovisko - daná téma je ešte len v plienkach, a to najmä na Slovensku. Mnoho terapeutov nedokáže pomôcť týmto obetiam, pretože sa nerozumejú narcistickému zneužívaniu. Jedno je však isté - únik je jediná cesta k vyslobodeniu sa, obnoveniu sebahodnoty, sebadôvery a nastavení hraníc. Týmto ľuďom nie je možné odpustiť. Na prvom mieste je dôležité zamerať sa sám na seba, pretože VŽDY je šanca na NOVÝ život.

⭐⭐⭐⭐⭐ 5/5


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára