utorok 9. júla 2024

Neschopnosť milovať... alebo La Petite Mort dnešnej doby

 Tie najväčšie pravdy vzišli z ľudského utrpenia. - A. Miller


Když milovat mne musíš, měj mne rád
jen pro lásku. To, milý, chtěla bych.
Ne pro můj pohled nebo pro můj smích,
pro zpusob řeči, pro myšlenku snad...
Můj nejdražší, jen z lásky miluj mne,
bys láskou milovat moh´ pro věčnost.
- Kate Manning

Vzťahy dnešnej generácie sú založené na povrchnosti a neschopnosti otvoriť sa druhému človeku. Ľudia majú tendenciu odbiehať k druhému, doposiaľ nepoznanému, pri akomkoľvek náznaku problému... pretože žijeme rýchle životy.

Žijeme rýchlo. Je to fakt. Každý potrebuje rýchlo uspokojiť svoje potreby. A hlavne pri tom zabudnúť na všetky nevyliečené traumy. Vyhľadávať po danej ceste všetko pekné, milé - rýchlo a hneď.
Nič neriešiť, hlavne nezáväzne - žiť tu a teraz.

Natlačiť druhému kaleráby do hlavy, smiať sa z jeho "naivity" a pri prvom náznaku hniloby ho rozdupať, vykoreniť, stiahnuť sa od neho a okamžite pozerať po inom... žeby lepšom?

Ľudia dnešnej doby nevedia milovať. Nestoja pri sebe v tých najhorších chvíľach bez toho, aby od druhého niečo nepožadovali. Výmena za výmenu. Svet je doslova natlakovaný tovarom a službami, odpad sa hromadí. Stojíme na okraji priepasti a hľadíme do jamy plnej smetí s cigaretou v ústach mysliac si, že sme výnimoční a nás sa to netýka...


A tak znovu a zas ideme ďalej s cieľom rozdupať, rozkopať, zničiť, pošliapať... Naplno sa prejaviť, očakávať odmeny a výsledky - byť v každú chvíľu dokonalý. Zavádzať a klamať. Odsúvať iných na druhú koľaj. A pozerať po ďalších - nových. Len hromadiť - veci aj ľudí ako veci. Rýchlo unikať pred všetkým. Snažiť sa tak naplniť prázdno vo svojom vnútri, ktoré nemá dno. Skryť sa za masku iného a tváriť sa, že je to v poriadku.

Len jebať, jebať, jebať... na všetko a všetkých. Nájsť najvýkonnejší motor a viezť sa, dokým sa nepokazí prvá súčiastka. Potom zosadnúť a na prvej zastávke nasadnúť do iného auta. Rýchlejšieho, pojazdnejšieho, bezproblémového, luxusnejšieho. Hlavne dopredu - a rýchlo. Neobzerať sa za ničím. Žiť naplno, lebo už zajtra môže byť neskoro. Pretože... La Petite Mort.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára