streda 2. októbra 2024

Moje druhé čitateľské stretnutie s Pronskou

Jane Pronskej, spisovateľke historickej romance, som počula iba samé chvály a na základe toho som postupne prišla k rozhodnutiu, že jej dám šancu a sama si teda potvrdím/vyvrátim dané chýry. 

Prekliata láska je v poradí autorkino šieste dielo a ja som už pred ním čítala jej v poradí druhú knihu Bosorkina dcéra. Ako to už v historických romancách býva, ústrednou témou je láska dvoch hrdinov, ktorí musia prejsť pomyselným temným lesom a prežiť búrky, po ktorých však ich vzájomná láska víťazí. Všimla som si, že chlap tu prechádza pochybnosťami a nie je si istý, či to, čo cíti, nie je len "počarovaním" zo strany danej ženy (veľmi sa na tom zvyknem zabaviť). 

V tomto príbehu sa celý dej i dobrodružstvo odohrávajú na pozadí Soľnohradu. Hlavná hrdinka, prekrásna Seleina s medenými vlasmi, bola týraná a zneužívaná odporným mamonárom Arvanom Révaiom. Kvôli nemu prišla o svojho milovaného rytiera. Arvan ju necháva žiť iba preto, že je tehotná. Potrebuje totiž dediča. 

Hrad však medzitým dobyje rytierov brat Ctibor Šóša, ale Arvanovi sa podarí utiecť. Útočisko nájde pri svojej vypočítavej sestre Izabele, ktorá sa veľmi dobre vyzná v jedoch. Ctibor sa najprv túži pomstiť Seleine, pretože si myslí, že je vinná za smrť jeho brata. Zoči-voči jej tajomnému čaru však zabudne na všetko, čo zamýšľal a ponúkne jej náruč, v ktorej dokáže nájsť bezpečie. Arvan zatiaľ so sestrou spriada plány na opätovné získanie Soľnohradu.


...vyhýbaj sa hlavnej ceste, nikdy nevieš, koho na nej stretneš. Radšej sa ber lesom. Zvery ti neublížia, to skôr človek.
(s. 28)

Najviac som tu neznášala tyrana a sukničkára Arvana a následne aj Matildu, ktorá nadbiehala Ctiborovi, liezla mu úplne do zadku a napokon skončila u Arvana. Zároveň podľa mňa Matilda skončila úplne najhoršie v celom príbehu... Najsympatickejšia mi bola samotná Seleina, ktorá si chcela žiť sama so sebou a dieťaťom, spokojne v chatrči v lese... a najradšej s nikým nič nemať. Bolo mi jej správanie blízke. 

Nerozvážnosť a nerozhodnosť Ctibora mi miestami liezli na nervy a spočiatku som moc neverila jeho sympatiám voči Seleine. Prišiel mi ako nejaký pobehaj. Ale ku koncu si u mňa zachránil svoje renomé. 

Čo sa týka vedľajších postáv, tak úplné zlatíčka boli Jozefka, ktorá nesmierne pomohla Seleine i kuchárka Mária, ktorú museli počúvať aj hradní páni.

Takže, sú tu prítomné milostná zápletka, intrigy, dobrodružné cesty a boje o život a na smrť, ľúbostný trojuholník, tyranské správanie, život prostých ľudí i panstva v čase stredoveku. Bosorkina dcéra sa mi páčila o niečo viac, ak by som si porovnala tieto dva príbehy, ktoré som doposiaľ prečítala. Ale opäť som si skvelo oddýchla a v podstate prišla na svoje. Pronská vie písať a podať príbeh veľmi realisticky, záživne, dramaticky. Už teraz sa teším na ďalšie historické romance z jej pera. 

⭐⭐⭐⭐ 4/5

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára